Din secretele bucatariei

Unul dintre secretele reusitei este sa folosesti ingrediente de calitate. Si, in plus, nu vei munci prea mult, ci doar atat cat sa le pui in valoare savoarea.

5 moduri de a condimenta preparatele

  1. Daca vrei sa obtii o aroma exotica, in apa in care fierbi orezul adauga 1 baton de scortisoara, 6 boabe de cardamom, 1/4 lingurita turmeric si cateva seminte de chimen.
  2. Inainte de a incepe sa gatesti sau chiar la inceput, adauga un varf de cutit de fulgi de chilli pe legumele care urmeaza sa fie rumenite la cuptor ori in sosul pentru paste.
  3. Condimenteaza si deserturile. Foloseste cuisoare, cardamom, anason, nucsoara si seminte de vanilie in compoturi sau in budincile de fructe, precum si in orezul cu lapte.
  4. Adauga 1/2 lingurita seminte de chimen (dulce) cand pregatesti sote de ciuperci sau pui inabusit – aromele se imbina de minune! Semintele de mustar dau gust cartofilor, in piure.
  5. Piperul negru proaspat macinat se potriveste cu aproape orice aliment sau preparat. Pentru o aroma proaspata si puternica, presara-l deasupra mancarii, dupa ce aceasta este gata.

Rosiile – cum le cureti de coaja si le scoti semintele
Cresteaza rosia in forma de cruce, langa codita, si toarna apa clocotita deasupra.

Las-o sa stea in apa circa 1 minut si apoi scoate-o cu ajutorul unei linguri. Curata rosia de coaja si tai-o in doua. Scoate semintele cu o lingurita si apoi taie rosia felii.

Taie feliile cuburi mici si foloseste-le in salate asortate sau adaugate la vinegreta clasica, in amestec cu ulei de masline si suc de lamaie.

 

Un colorant natural – sofranul
Raportat la greutatea lui, sofranul este cel mai scump condiment – de aceea, foloseste-l cu masura!

Sofranul are o aroma neobisnuita si coloreaza alimentele intr-un galben-pal extrem de placut.

Pentru ca aceasta nuanta sa se distribuie uniform (in preparate precum cozonac, briose, pilaf, sosuri), inainte de a le folosi, lasa firele de sofran sa se inmoaie cateva minute in apa calda.

 

 

Condimenteaza
Prin prajire, condimentele isi intensifica aroma. Cumpara condimente nemacinate, pe care le rumenesti timp de 2-3 minute intr-o tigaie neadeziva, la foc mic, amestecand incontinuu, pana cand le simti aroma sau pana cand incep sa sara (semintele mici).

Dupa aceea, piseaza-le intr-un mojar sau macina-le intr-o rasnita electrica.

 

 

 

Usturoi la cuptor
Rumenit la cuptor, usturoiul se transforma intr-o pasta care isi pierde gustul intepator, capatand o aroma atenuata, dulce.

Il poti folosi ca garnitura, la pui rumenit sau la friptura de porc si de vita, sau pentru a da aroma uleiului de masline.

Inveleste in folie de aluminiu capatani intregi, stropite cu putin ulei de masline si presarate cu cimbru proaspat.

Da la cuptorul preincalzit, la semnul 6/200sC, circa 30 de minute. Apoi taiele pe jumatate si scoate pulpa de usturoi cu o lingurita.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente