Dietetica chineza

In China, dietetica este la limita medicinei traditionale. Chinezii au inteles importanta alimentatiei in pastrarea sau redobandirea sanatatii si a echilibrului energetic. Poate de aceea, pana nu demult, chinezii nu se confruntau cu probleme de greutate.

Am spus "pana nu demult" pentru ca generatiile mai noi, sub influenta culturii occidentale, si-au schimbat regimul alimentar si consecintele incep sa se vada.

In China, in mod traditional, o buna gospodina stie sa gateasca in functie de anotimp, in functie de valoarea nutritiva si energetica a fiecarui ingredient dar si in functie de particularitatile metabolice si de sanatate ale celor ce vor lua loc la masa.

Metoda celor 5 savori

Un principiu de baza al medicinei traditionale chineze abordeaza corpul uman prin prisma celor cinci elemente primordiale: Lemn, Foc, Pamant, Metal, Apa.

Fiecarui element ii corespunde o savoare, un gust: dulce, sarat, acru, amar, iute, care actioneaza direct asupra organelor. Ideea este ca fiecare masa sa contina toate aceste savori echilibrate intre ele. Excesul unora este la fel de rau ca insuficienta lor. De aici provin blocajele energetice, dezechilibrul in relatiile functionale dintre organe.

Savoarea dulce (Yang) corespunde elementului Pamant. In cantitati moderate, ajuta la functionarea splinei si ficatului, stimuleaza cresterea tesuturilor si dezvoltarea corpului. De asemenea, favorizeaza digestia si previne constipatia. In exces, ataca splina si rinichii.

Printre alimentele care contin principiul dulce se numara fructele dulci, graul, orezul, carnea (de vita, pui si porc), morcovii, ciupercile, varza, spanacul, laptele, mierea, cartofii, rosiile, vinul.

Savoarea sarata (Yin) este legata de elementul Apa. In cantitati corecte, ajuta la functionarea rinichilor si a vezicii urinare. Mentine echilibrul mineral, impiedica deshidratarea si are actiune purgativa. In exces, ataca rinichii si inima.

Alimente ce contin principiul sarat: carnea de rata, pestii de mare, sunca, algele, usturoiul.

Savoarea amara (Yin) apartine elementului Foc. Benefica pentru inima si intestinul subtire, are efect detoxifiant si antidiareic. In exces, dauneaza inimii, splinei si stomacului.

Alimente care contin principiul amar: sparanghelul, berea, graul, broccoli, cafeaua, andivele, laptucile, carnea de oaie, gulia, ridichea, ceaiul si otetul.

Savoarea iute, picanta (Yang) este legata de elementul Metal. Ajuta la functionarea intestinului gros si a plamanilor; echilibreaza metabolismul si regleaza pofta de mancare. Are actiune sudorifica si antigripala. In exces, ataca inima si plamanii.

Alimente din categoria celor picante: usturoiul, uleiul de soia, ghimbirul, menta, mustarul, gulia, ceapa, ardeiul iute, prazul, piperul, ridichea, hreanul, rozmarinul si vinul.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta