Încearcă dieta vegetariană

portrait of woman holding a bowl of mixed vegetablesDieta vegetariana are un rol important in regenerarea organismului. Scopul dietelor vegetariene este de a ajuta organismul sa elimine toxinele.

E un fel de curatenie de primavara – ne primenim nu doar locuinta, ci si propriul corp.

Dincolo de scopul depurativ, mai e si cel estetic, aceasta dieta ajutandu-ne sa scapam si de kilogramele in plus. Medicina naturista recomanda acest tip de diete mai ales primavara si toamna.

Exista foarte multe diete vegetariene, de la cele mai stricte (permit doar consumul de vegetale) pana la cele mai permisive (ingaduie consumul de lapte, branzeturi, iaurturi si oua (dieta ovo-lacto-vegetariana).

E bine ca inainte sa ceri si sfatul medicului de familie, care iti cunoaste starea sanatatii si poate aprecia daca e oportuna sau nu, recomandandu-ti, eventual, suplimente de vitamine si minerale.

Copiii, adolescentii si adultii cu probleme osoase au neaparat nevoie de avizul medicului.

Cele trei elemente de baza sunt: vinetele, cerealele (muesli), painea. Durata: minimum o luna, maximum – in functie si de sfatul medicului. Kilograme pierdute: 4-5 pe luna, greutatea stabilizandu-se in timp.

Recomandare: mai ales, cei cu boli cardiovasculare, intrucat curata organismul de grasimile nocive.

Fibrele –  importante in dieta vegetariana

• Fibrele sunt compusi care se gasesc in alimente si au un rol esential in mentinerea sanatatii organismului.

Sunt carbohidrati complecsi si se intalnesc numai in produsele vegetariene, cum sunt cerealele integrale, fructele, legumele, nucile, plantele cu boabe (fasole, mazare), semintele. Produsele de origine animala (carnea, branza si ouale) nu contin fibre.

Fibrele din cereale sunt benefice pentru organism fiindca previn aparitia unor afectiuni (cancerul de intestin si bolile cardiovasculare), scad nivelul colesterolului si ajuta la adoptarea unei diete echilibrate.

Fibrele au un aport caloric redus in dieta zilnica pentru ca nu sunt dizolvate de enzimele digestive. Deci, nu ingrasa! In functie de reactia lor in contact cu apa, fibrele sunt de doua feluri:

o Fibre insolubile – se gasesc in invelisul grauntelor de cereale, sunt dure si nu se dizolva in apa, ci se imbiba, marindu-si volumul.

o Fibre solubile, mai putin voluminoase, care se dizolva in apa si se afla in fructele si legumele moi. Acestea formeaza – cu apa in care se dizolva – o substanta gelatinoasa, care ajuta la transportul si eliminarea substantelor toxice din corp.

• Atat fibrele solubile, cat si cele insolubile sunt importante pentru prevenirea cancerului de intestin. Rolul lor este de a grabi tranzitul digestiv.

• Fibrele solubile ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange, reducand astfel riscul de aparitie a infarctului cardiac. Iar daca vrem sa tinem o dieta ca sa slabim, e bine sa alegem una care sa contina fibre, pentru ca acestea creeaza senzatia de satietate si, pentru ca nu se digera, nu suplimenteaza aportul de calorii pentru organism.

Inainte de a incepe o dieta vegetariana, cere si sfatul medicului de familie, care iti cunoaste starea de sanatate.

Cat de multe fibre si de unde?

Fibrele se gasesc – in cantitati diferite – in cereale, legume si fructe. De exemplu, o jumatate de farfurie cu morcovi fierti contine de doua ori mai multe fibre decat aceeasi cantitate de spanac.

Consumul zilnic periodic de fructe, legume si cereale asigura necesarul de fibre al organismului, care e, in medie, de 30 g.

Pentru a asigura organismului cantitatea necesara, nutritionistii americani propun ca dieta zilnica sa includa o cana cu cereale si o banana la micul dejun, doua felii de paine integrala cu humus si o portocala la pranz, iar la cina – un cartof, o jumatate de castronel cu cereale si 100 grame de capsune.

Nutritionistii recomanda ca doua dintre mesele zilnice sa contina cereale (de preferinta, micul dejun si o gustare din timpul zilei), pentru a-i asigura organismului necesarul de fibre, dar si ca parte a unui regim alimentar sanatos, fara grasimi.

Pentru a furniza organismului necesarul de fibre, trebuie luat in calcul ca o felie de paine contine aproape un gram de fibre, un morcov crud are doua grame, o banana contine 3 grame, un mar sau 100 grame de mazare verde au 4 grame de fibre. O importanta cantitate de fibre se gaseste in cereale, aceasta putand ajunge pana la 12 g pentru o portie.

Daca iti doresti o gustare dulce, cea mai buna varianta vegetariana este batonul de cereale. Acesta e complet “vegetarian”, in timp ce cerealele se consuma, de regula, cu lapte sau iaurt. Si pentru lapte sau iaurt exista varianta laptelui de soia sau a iaurtului ori branzei de soia.

In pauza de pranz sau in drumurile tale grabite prin oras, un baton cu cereale rezolva problema lipsei de timp. E gustos si hranitor – de exemplu, un baton de cereale Nestlé Fitness, simplu sau cu caise, asigura 17% din doza zilnica recomandata (DZR) pentru opt vitamine si fier si 20% din DZR de calciu.

Retete simple pentru desert sau micul dejun

Pentru 2 persoane

60 g branza de vaci

50 ml suc de fructe

60 g cereale

50 ml lapte

Intr-un bol, amesteca bine branza de vaci pana devine mai moale.  Adauga cerealele, sucul de fructe si laptele; apoi amesteca usor pana ce compozitia capata o textura ferma… 2 banane.

250 ml suc de portocale

2 lingurite de miere

350 g iaurt natural, fara grasimi

100 g muesli

Cu un blender, amesteca timp de 30 de secunde bananele (taiate felii), sucul de portocale, mierea si iaurtul.

Toarna amestecul rezultat in doua pahare inalte si adauga muesli deasupra.

Vezi şi Sursele de alergii din casa ta

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta