Dieta si afectiunile cardiovasculare

Statisticile situeaza Romania pe loc fruntas la mortalitate si incidenta bolilor cardiovasculare (BCV). 42% din decesele inregistrate in randul barbatilor si 55% dintre cele ale femeilor sunt cauzate de BCV.

2 din 3 romani mor in urma afectiunilor cardiovasculare, fata de doar 1 din 3 europeni din nucleul traditional al Europei de Vest.”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie.

„In Europa de Vest mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut in ultimele decenii datorita faptului ca aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin inteleasa de populatie ca urmare a programelor de preventie derulate de autoritatile implicate.

Oamenii au inceput sa faca schimbari in ceea ce priveste principalii factori de risc cardiovascular – alimentatia cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, lipsa miscarii, fumatul – si rezultatele se vad!”, a declarat Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation.

Pentru a preveni afectiunile cardiovasculare trebuie redus consumul alimentelor bogate in grasimi saturate si trans (asa cum sunt untul, branzeturile grase, carnea grasa, sau produsele prajite in grasimi animale).

In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu un continut scazut de grasimi saturate si trans, bogate insa in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate.

Este vorba despre produse precum uleiurile vegetale, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapita, uleiul de masline, produsele obtinute din acestea, margarinele tartinabile superioare si maionezele de calitate, fructe oleaginoase, peste gras.

Iata care sunt recomandarile de consum in ceea ce priveste diferitele tipuri de grasimi:
 

  •  Cantitatea totala de grasimi: nu ar trebui sa depaseasca 30 – 35 % din aportul caloric zilnic
  •  Grasimile saturate: trebuie sa reprezinte maxim 10% din aportul caloric zilnic
  •  Grasimile polinesaturate: nu trebuie sa depaseasca 6 – 10% din aportul caloric zilnic
  •  Grasimi trans: maxim 1% din aportul caloric zilnic
  •  Grasimi mononesaturate: pot constitui pana la 35% din aportul caloric zilnic

O categorie deosebit de importanta de grasimi polinesaturate sunt grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6. Pentru acestea recomandarile sunt mult mai clare, transpuse in grame:

  • acid alfa linolenic (ALA) – Omega 3 – 2g /zi
  • acid linoleic (AL) – Omega 6 – 10g /zi.

 

Cele mai mari pericole pentru boala de inima sunt hipertensiunea arteriala, nivelul crescut al colesterolului rau, fumatul, sedentarismul si comportamentul alimentar nesanatos.
 

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta