Dieta fumatorilor

Potrivit unor cercetari recente, exista unele alimente care diminueaza gustul tigarilor si altele care il intensifica. Spre exemplu, daca se consuma branza sau brocolli, gustul tigarilor se diminueaza, in timp ce daca se consuma carne sau bauturi ce contin cofeina, gustul se intensifica.

femeie-fumeaza

Foto femeie fumătoare Shutterstock

In concluzie, descoperirile fac posibila o asa numita “dieta a fumatorilor”, care ne-ar putea ajuta sa renuntam la acest viciu mai usor.

“Fumatul nu este datorat doar dependentei fizice de nicotina, ci si gustului si calitatilor senzoriale ale fumatorilor”, sustine autorul studiului, F. Joseph McClernon-profesor la catedra de stiinte comportamentale si psihiatrie a Universitatii Duke Center din Durham. “Deci, orice credem ca ar putea stanjeni sau distruge experienta fumatului ar putea fi folositoare in dorinta noastra de a ne lasa de fumat”, mai precizeaza acesta.

In editia din luna aprilie 2007 a publicatiei “Nicotine and Tabacco Reserch”, McClernon si colegii sai au publicat un raport efectuat in urma unor chestionare aplicate unui numar de 209 barbati si femei, fumatori care au participat la minim un experiment realizat intre anii 2002 si 2004 de aceeasi echipa.

Toti participantii fumau cel putin 10-15 tigari pe zi si erau intr-o stare de sanatate buna. Aproximativ 70% dintre ei erau persoane albe, iar 25%, persoane de culoare.

S-a notat pentru fiecare: numarul de tigari fumate, felul, marca. In medie, participantii fumau in jur de 22 de tigari pe zi si devenisera fumatori in jurul varstei de 21 de ani. Tigarile slabe (light) sunt fumate de 40% din subiecti in timp ce tigarile tari (full flavor) de 35%, restul fiind ocupat de tigarile mentolate.

Autorii studiului au intrebat subiectii care alimente intensifica si care diminueaza gustul tigarilor. Doar 45% dintre persoanele intervievate au desemnat alimente care diminueaza gustul tigarilor, in timp ce mai mult de 70% dintre subiecti au gasit alimente care il intensifica.

Fructele si legumele, produsele lactate si bauturile fara cofeina (sucurile naturale sau apa) au fost printre cele mai citate alimente care inrautatesc gustul atunci cand fumam.

Participantii au punctat si alte situatii in care au remarcat o diminuare a gustului: administrarea unor medicamente, vremea calda, fumatul prea repede sau in cantitati prea mari. Tigarile vechi sau un mediu cu mult fum diminueaza si ele in mod considerabil placerea fumatului.

De cealalta parte stau carnea, bauturile alcoolice si cele cu multa cofeina care dupa parerea majoritatii dau un gust mai bun tigarilor.

McClernon sustine ca fumatorii tineri sunt mai sensibili la mancarurile care inrautatesc gustul in timp ce subiectii care fumeaza doar cateva tigari pe zi au ales cu usurinta mancarurile care sporesc gustul. Fumatorii de tigari mentolate au fost cei mai echilibrati, distingand ambele categorii de produse.

Cercetatorii sugereaza nutritionistilor sa ia in calcul datele acestor teste in momentul in care au un pacient care vrea sa renunte la tigari.

“Incercati sa beti mai mult lapte, sa consumati produse lactate, fructe, legume, si sa beti multa apa inainte de a va lasa de fumat – veti constata ca placerea este mult diminuata. Incercarea acestui tip de dieta de catre fumatori nu poate face rau nimanui”, sustine McClernon. Cercetarile in acesta privinta vor continua pentru ca”orice indiciu care ne poate duce la stoparea acestui fenomen mortal este binevenit”, a mai declarat autorul studiului.

Text Iulia Blanaru

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta