Dieta de vara

Foloseste bogatia de fructe si legume a acestui anotimp pentru a incepe sa mananci sanatos si… gustos. Daca nu poti sa o aplici continuu, doua zile la sfarsit de saptamana sunt suficiente pentru detoxifiere si refacerea fortelor.

CUM MANANCI

  • Setea poate fi mascata de senzatia de foame. Asadar, inainte de a manca ceva, bea un pahar cu apa si asteapta zece minute, ca sa vezi daca foamea persista.
  • Fii activa. Uneori te gandesti la mancare din plictiseala. O plimbare scurta sau o activitate placuta pot sa iti arate ca gandurile tale gastronomice nu aveau nici o legatura cu foamea.
  • Mananca moderat atunci cand ti-e foame, nu cand esti moarta de foame! Pauza prea lunga intre mese te determina sa mananci mai mult.
  • Gandeste-te la ceea ce vrei sa mananci. Daca nu poti sa vizualizezi mancarea si sa o gusti mental, inseamna ca nu iti este chiar atat de foame…
  • Mesteca incet si bine si opreste-te inainte sa ai stomacul plin.

URMARESTE PIRAMIDA ALIMENTARA

Alimentele pot fi impartite in cinci grupe. Fiecare dintre acestea e asezata intr-o piramida, in ordinea in care ar trebui sa faca parte din alimentatia ta zilnica: cel mai mult – din cele aflate la baza, cat mai putin – din cele aflate la varf. Cantitatea de calorii ingerata zilnic depinde de greutatea corporala si de tipul de activitate fizica – cu cat esti mai activa, cu atat mananci mai mult.

GRASIMI SI ZAHAR
Mici cantitati de grasimi in alimentatie sunt esentiale pentru absorbtia vitaminelor liposolubile. Cat trebuie sa mananci? Recomandarile nutritionistilor prevad ca cel mult 33% din energia totala sa fie absorbit din grasimi, dintre care cele saturate sa nu depaseasca 10%. Daca dieta ta zilnica contine 2.000 de calorii, ar trebui sa mananci 73 g grasimi; pentru 1.500 calorii + 55 g de grasime. Zaharul aduce calorii "goale", fara aport de vitamine si substante nutritive. Asa ca poate lipsi din alimentatie.

CARNE SI PRODUSE DIN CARNE
Acest grup de alimente ofera proteine, vitale pentru functionarea organismului. Recomandare: 2-4 portii pe zi.

PRODUSE LACTATE
Acestea sunt o importanta sursa de calciu. Variantele degresate contin aceeasi cantitate de calciu. Recomandare: 2-3 portii pe zi.

LEGUME SI FRUCTE
Mananca cel putin 5 portii (de marimea unui mar) pe zi.

CEREALE, FAINOASE COMPLEXE
Acest grup de alimente ar trebui sa constituie 47% din aportul total de calorii – cele mai multe, formate din fainoase, restul (cca 10%), glucide simple. La un meniu de 2.000 calorii/zi, poti sa mananci 25 g hidrati de carbon. La 1.500 calorii, corespund 188 g hidrati de carbon.

FII ATENTA LA ETICHETA
Chiar daca nu citesti absolut tot ce scrie pe eticheta, cateva informatii sunt foarte importante, pe langa cea despre termenul de garantie a produsului.

Grasimea
Exista mai multe tipuri de grasime: saturata, polinesaturata si mononesaturata. Cea saturata este daunatoare, cea nesaturata este benefica si indicata pentru consum.

1 Grasimea saturata este inamicul nostru incontestabil si se gaseste, in cea mai mare parte, in carne si lactate. La temperatura camerei, grasimea saturata se afla in stare solida – asadar, foarte usor de depistat.

2 Grasimea polinesaturata e benefica pentru sanatate, in special cea provenita de la pestele oceanic, cunoscuta si sub denumirea de acid gras Omega-3. Alte surse de grasime polinesaturata sunt uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb si de sofran.

3 Grasimile mononesaturate sunt de asemenea bune. Ele se gasesc in masline si uleiul de masline, unt de arahide, nuci si avocado.

Carbohidratii
Toti carbohidratii provin din glucide, si fiecare gram din ele inseamna un aport de 3,75 calorii.

1 Carbohidratii simpli sunt rapid absorbiti in sange, ridica nivelul glicemiei din sange, determina producerea de insulina si sunt transformati in grasime. Ei se gasesc in prajituri, foitaje, biscuiti, dulciuri, bauturi racoritoare. Multe produse de acest fel contin si multa grasime, ceea ce le face si mai nocive.

2 Carbohidratii complecsi se absorb lent si produc glucoza, o sursa importanta de energie. Ei se gasesc in painea integrala, paste, cereale, cartofi, fasole boabe, linte, orez si fructe.

Alternative sanatoase
Degresate sau cu un continut scazut de grasime: cu mai putin de 3 g de grasime la 100 g de produs sau cu cel putin 25% mai putin decat echivalentul lor integral. "Light" este, de obicei, versiunea fara zahar sau grasime a celei traditionale.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta