Degusta si apreciaza vinul

De-abia te descurci atunci cand vine vorba sa alegi un vin? Invata cum sa degusti vinul si ce detalii sa observi. Dupa ce vei afla, te vei simti capabila de o alegere buna…

Aspectul, mirosul si apoi… gustul
Cand degusti vinul, simtul olfactiv e aproape la fel de important ca si gustatul propriu-zis. Receptorii celor mai multe arome se gasesc mai degraba in mucoasa nazala decat in cavitatea bucala. Aminteste-ti ca, atunci cand esti racita si ai nasul infundat, nu simti nici un gust!

Cum trebuie sa procedezi
1 Ai nevoie de un pahar mare din sticla transparenta, care iti permite sa vezi culoarea si sa apreciezi limpiditatea vinului. Paharul trebuie sa aiba gura putin inchisa, pentru a capta delicioasele arome, astfel incat, atunci cand inspiri, sa poti detecta orice cusur.
2 Daca degusti vin alb sau rose, raceste-l inainte timp de circa 1 ora, la frigider, dar nu mai mult, pentru ca altfel nu vei putea aprecia intreaga aroma.

3
Umple paharul doar pe sfert, pentru ca altfel lichidul se va revarsa din pahar.
4 Inclina si apoi redreseaza paharul; priveste vinul in lumina pentru a vedea daca este limpede. Cu cat vinul este mai inchis la culoare, cu atat va fi mai corpolent si va avea "picioare", adica va lasa dare care se preling pe peretii paharului, dupa ce acesta se invarteste.

5
Roteste paharul cu o singura miscare si inspira adanc. Ar trebui sa simti arome placute de fructe i de citrice, de exemplu, in cazul vinurilor albe, de pere sau fructe tropicale in cazul Chardonnay sau de cirese si prune in cazul vinurilor rosii. Ar mai putea aparea si o aroma de stejar rascopt, in cazul vinurilor invechite in butoi de stejar. Daca aroma este neplacuta, cum ar fi cea de mucegai, inseamna ca vinul s-a degradat din cauza dopului. In acest caz, returneaza sticla la magazin.

6
Ia o gura de vin si plimb-o prin gura, dintr-o parte in alta, fara sa inghiti. Gustul e acelasi cu mirosul simtit? Daca ai curaj, incearca sa faci ceea ce face un degustator profesionist: trage aer pe gura de cateva ori, pentru ca aroma vinului sa se poata degaja (te avertizam ca acest lucru face un zgomot ca si atunci cand sorbi un lichid i asa ca exerseaza dinainte, acasa).

7
In cele din urma, inghite lichidul. Stim ca profesionistii nu inghit vinul, dar ei nu o fac pentru ca degusta cateva tipuri de vin odata! Un vin de calitate trebuie sa-ti lase un gust bun in gura dupa ce l-ai inghitit.

8
Gandeste-te putin la vinul pe care tocmai l-ai gustat. Seamana cu vreunul dintre vinurile pe care le stii si care ti-au placut? Daca iti place vinul, retine tipul de struguri si podgoria de unde provine.

Expertii ne spun ce inseamna
ARE CORP – Despre un vin cu continut ridicat de alcool (de obicei, intre 13,5 si 14,5%) si o culoare intensa (la vinurile rosii).
ACID – Vinul are o aroma proaspata, de citrice, cum sunt Sauvignon Blanc si Pinot Gris.
SEC – De obicei, vinurile provenite din podgorii situate in regiuni mai reci, cum sunt Chablis si Riesling sau rosu de Bordeaux, cu un continut redus de zahar.
POST-GUST – Se spune despre un vin ca are lungime atunci cand aroma lui persista in gura dupa ce l-ai inghitit. Uneori, aceasta aroma ramane mai mult timp i deci, vinul este lung.
BUCHET – Aroma vinului
TANIN – Vinul e taninos daca ai aceeasi senzatie ca si atunci dupa ce bei un ceai negru, tare: de uscaciune a gurii.
VS – Vin superior
VDOC – Vin cu denumire de origine controlata
VM – Vin de masa (denumit astfel in SUA, pentru a-l deosebi de vinul fortificat si de cel spumant, iar in UE pentru a-l desemna pe cel mai slab calitativ).

Vei gasi in vinuri si alte rome de fructe
Cabernet Sauvignon – coacaze negre, mure
Chardonnay – pepene galben, pere, mango si alte fructe tropicale
Merlot – prune
Riesling – mere si lamaie verde
Pinot Noir – zmeura
Semillion – ananas

Acum incearca acasa
Iata ce ar trebui sa descoperi intr-o sticla de Riesling Italian… (Vin alb, sec, VDOC)
Culoare: Alb-verzui; indica un vin proaspat, inviorator, racoros.
Aroma: Gust de piersica si fructe mediteraneene, buchet de fan cosit, post-gust pronuntat.
Impresie generala: Sobru, echilibrat, vioi, reconfortant, cu aciditate ridicata. Serveste-l bine racit, cu preparate pe baza de peste gras, carne de pasare si fructe de mare.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente