De Paste, in excursie prin Europa

Podurile Budapestei vazute de pe inaltimea Panoramei de la Belvedere

Oul de Paste urias, daruit budapestanilor de Oficiu de Turism al Croatiei

Palatul Parlamentului

 

Bijuteria din inima pustei
Unirea oraselor Buda si Pesta din anul 1873, aflate pe maluri diferite ale Dunarii, a dus la aparitia Budapestei, considerata azi una dintre bijuteriile turistice ale Europei. Pe atunci, cele doua orase erau unite printr-un singur pod, Podul cu Lanturi, dar azi Dunarea e traversata de noua poduri, renumite pentru arhitectura si interesul pe care il starnesc vizitatorilor.

Traditie si modernism.
Daca esti in cautarea Budapestei traditionale, cea cu muzee, palate, concerte si baluri, va trebui sa pendulezi intre cele doua maluri ale Dunarii si vei constata rapid ca este foarte greu sa te hotarasti ce anume merita mai multa atentie. Asadar, nu uita sa treci prin Cartierul Vechi, apoi pe la Biserica Matthias – Matei Corvin, sa admiri Panorama si apoi Palatul Vechi din Buda, sa mergi la Opera, pe Insula Margareta sau la Muzeul National, sa vizitezi Parlamentul si Piata Eroilor; nu parasi orasul fara sa intri in Basilica „Sfantul Stefan“ sau sa vezi Statuia Libertatii Ungariei.

Alte puncte pe care nu trebuie sa le excluzi din drumurile tale de-a lungul si de-a latul Budapestei sunt Bastionul Pescarilor, Muzeul Vinului si Rezervatia Naturala din Buda, care se intinde pe o zona deluroasa, sub care s-a format un complex de pesteri legate intre ele, care te vor ului cu stalactitele lor ciudate, in forma boabelor de struguri. In vecinatate, mai poti vizita cele 80 de izvoare si fantani termale, renumite in intreaga lume, care au fost transformate in bai cu bule, unde vin oameni de toate varstele.

Mai departe, un dejun in zona veche a orasului iti da posibilitatea sa alegi intre o multime de taverne cu mancaruri traditionale si cu apetisantul gulas unguresc, servit fierbinte si stropit cu vinuri de Tokay, iar seara, nu ar trebui sa ratezi Opera. Vei trai o experienta unica, chiar daca nu esti mare amatoare de muzica clasica. Inainte, sau dupa, poti lua cina la aristocraticul „Spoon Café“, restaurantul plutitor ancorat in mijlocul Dunarii, ori la „Fatal“, „restaurantul lui Pantagruel“, celebru in toata Europa.

Delicatese pascale
Impactul vizual budapestan e intotdeauna coplesitor si, garantat, acesta se dubleaza in perioada Sarbatorilor. Este foarte greu sa-ti imaginezi Pastele la Budapesta fara zeci si zeci de oua colorate si impodobite cu decoratiuni uimitoare, migalite cu mana si schimbate apoi intre prieteni, rude, vecini sau chiar simpli trecatori, si fara omniprezentul „Iepuras Prietenos“, a carui traditie se pare ca s-a nascut aici, prin secolul al XVI-lea.

In capitala Ungariei si mai cu seama in fermecatorul „Oras Vechi“ care se ridica dincolo de Lánchíd, Podul cu Lanturi, simbolul orasului, ouale decorate se agata la ferestre, langa plante, si pe crengutele de salcie, iar vitrinele magazinelor de dulciuri si patiserie sunt pline cu clopotei din zahar colorat, ciocolata si martipan. Obiceiurile religioase si laice nu difera prea mult de cele ale bisericii ortodoxe. Saptamana Mare incepe cu Duminica Floriilor, cand se sfintesc ramurile de salcie care apoi sunt impartite celor care participa la slujba.

Una dintre cele mai spectaculoase zile este vinerea in care are loc „Drumul Crucii“, o repetare simbolica a drumului Mantuitorului, de cand este osandit, pana cand invie. Traditiile din Duminica Pastelui incep cu bucuria celor mici, care gasesc sub pat cadourile ascunse de Iepuras, si orice calator trebuie sa ia parte la un mic-dejun cu oua de Paste, sunca si kalács cald, ruloul dulce incarat cu nuci si ciocolata.

Cosul de Paste care se ofera la masa traditionala contine cate o ramura de salcie, felii de pasca cu branza, unse cu unt de casa, carnati Csabay pusi pe o farfurie, oua vopsite, cas sau branza, sarea ca simbol al corpului lui Iisus, paine si putin hrean care aminteste de durerea Patimilor. A doua zi se celebreaza „Lunea Umeda“, un obicei traditional maghiar, cand baietii stropesc fetele intalnite in drum, fie ca le cunosc sau nu, cu parfum sau cu apa parfumata, ca semn al norocului, iar fetele le ofera in dar oua impodobite. Este o zi a ospitalitatii, in care portile sunt deschise pentru oricine, se dau felicitari de Paste, se servesc prajiturele si o caisata considerata specialitate ungureasca.

Un sejur de Paste la Budapesta te-ar putea costa intre 160 si 200 de euro, in functie de numarul de zile, de tipul de cazare si de transport, dar exista si variante de turism individual, unde costurile pot fi si mai mici.
 

Castelul Huniazilor din Romania are o copie la Budapesta

Biserica Matthias din Orasul Vechi Buda


Bastionul Pescarilor

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta