Curry

C

Curry

Murraya koenigii

Arborele de curry apartine familiei rutaceae (ca si citricele). Este un arbore masiv (pana la 40 cm in diametru), cu frunze penate. Florile sunt mici, albe si parfumate. Fructele sunt negre iar semintele sunt toxice. Arborele este originar din India.

Se folosesc frunzele, de obicei proaspete.

Frunzele de curry sunt utilizate pe scara larga in India si in Sri Lanka. Adusa de imigrantii indieni, frunzele de curry au ajuns si in Malaezia, Africa de Sud si insula Reunion.

Ceea ce cunoastem noi drept curry sunt pulberi care imita mai mult sau mai putin reusit aroma frunzelor de curry. Aceste pulberi contin uneori chiar frunza de curry pisata, dar nu intotdeauna. Oricum, frunzele de curry isi pierd complet aroma prin uscare.

In pudra de curry putem gasi, in diverse combinatii: chimion, coriandru prajit, piper negru, ardei iute, ghimbir, chimenul indian, telina, scortisoara, cuisoare, cardamom verde, dafin indian si sare. Curcuma sau sofranul sunt ingrdientele care dau amestecului culoarea galbena.

Una peste alta, pudra de curry nu este un condiment anume ci un amestec de condimente pe care, la urma urmei, si-l poate prepara fiecare, dupa gust.

Utilizarile pudrei curry
In functie de ingrediente, putem s-o folosim cu succes la preparatele din carne de pui sau vita, putem s-o adaugam la omlete sau s-o presaram peste cartofii prajiti.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din C