Cuptorul cu microunde

Pune-l la treaba, caci poate face multe, nu numai sa incalzeasca mancarea. Te vei convinge ca iti usureaza activitatea in bucatarie.

DE CE CUPTOR CU MICROUNDE? Pentru ca e rapid, simplu de folosit si sanatos. Intrucat timpul de gatit se reduce considerabil, multe dintre substantele nutritive pe care le contin alimentele nu se degradeaza; de asemenea, grasimile se reduc prin fierbere la aburi.

CE PUTERE? Puterea se masoara in wati si reprezinta cantitatea de energie pe care o emite cuptorul; aceasta variaza intre 650 si 1.000 W. Cu cat cifra e mai mare, cu atat alimentele se patrund mai repede.

CE FEL DE VASE PUTETI FOLOSI? Orice vas din ceramica, sticla sau portelan care rezista la cuptorul clasic, precum si orice bol din plastic.
NU FOLOSITI… folie de aluminiu, vase din metal, farfurii cu ornamente metalice, tacamuri, vase emailate.

PORNESTE DE LA ZERO…
Legumele si pestele se gatesc foarte bine in cuptorul cu microunde; pentru a le da gust bun, ungeti-le cu unt topit inainte de a le fierbe la aburi. Daca vreti ca pestele sa se patrunda complet, crestati-l pe diagonala inainte sa-l dati la cuptor.
 

Timp necesar (cuptor de 850 W)

PROASPETE (TEMP. MAXIMA)

CONGELATE (TEMP. MAXIMA)

PREPARARE

BROCCOLI
7-8 min. per 450 g
8-10 min. per 275 g
Taiati in buchete mici, adaugati 4 linguri de apa si acoperiti.
MORCOVI
9-12 min.per 450 g
5-6 min. per 275 g
Taiati felii, adaugati 4 linguri de apa si acoperiti.
CONOPIDA
7-8 min. per 450 g
6-8 min. per 275 g
Taiati in buchete mici, adaugati 4 linguri de apa si acoperiti.
CARTOFI IN COAJA
4-6 min. per 175 g cartofi; 12-14 minute pentru 4 bucati
Doar cartofi proaspeti
Spalati (frecati cu peria), intepati cu furculita si asezati pe hartie absorbanta.
MAZARE
9-11 min. per 450 g
4-5 min. per 275 g
Adaugati 4 linguri de apa si acoperiti.
SPANAC
5-6 min. per 450 g
6-8 min. per 225 g
Taiati frunzele mai mari; nu e nevoie de apa.
PESTE (medalioane si fileuri)
4 min.per 450 g
5-6 min. per 450 g
Adaugati 2 linguri vin alb sec, lapte sau concentrat per 450 g. Acoperiti si intoarceti la jumatatea intervalului.

 

DECONGELAREA ALIMENTELOR in cuptorul cu microunde
Daca o scobitoare intra in portiunea cea mai groasa a alimentului inseamna ca acesta este decongelat. Mai jos, un ghid util pentru tine.
 
CARNE DE VITA cu os sau cotlete
8-10 min.per 450 g
Decongelati in ambalaj. Intoarceti bucata din cand in cand si stergeti lichidul scurs. Lasati sa stea 1 ora, pentru decongelare completa.
MIEL bucati
8-10 min. per 450 g
Asezati bucata cu osul spre centrul cuptorului.
PULPA cu os
8-10 min. per 450 g
Pe masura ce se decongeleaza, separati bucatile.
PORC rulada de pulpa/ Carne cu os sau bucati
5-6 min. per 450 g
Intoarceti bucatile din cand in cand si separati-le pe masura ce se decongeleaza.
PUI intreg, de 450 g Bucati
7-10 min. per 450 g
Decongelati in ambalaj/pe o tava din plastic, dar mai intai scoateti inelul metalic/sarma cu care este legat ambalajul.

 

CUM SA GATESTI LA PERFECTIE

  • Cu cat cantitatea de alimente pe care vreti sa o gatiti este mai mare, cu atat dureaza mai mult pana ce alimentele se patrund complet.
  • Cuptorul cu microunde patrunde alimentele din exterior spre interior; asadar, asezati partile care se patrund mai greu spre exterior, iar pe celelalte spre interiorul platoului.
  • Amestecati lichidul din cand in cand, pentru ca undele – deci, caldura – sa se raspandeasca uniform.
  • Acoperiti intotdeauna alimentele, ca sa preveniti uscarea/deshidratarea lor.
  • In acest scop, folositi film alimentar, pe care nu trebuie sa il intepati.
  • Daca e nevoie, folositi recipiente din plastic cu capace etanse, pentru ca aburii sa se pastreze in interior.
  • Scoateti filmul si capacele cu grija, departe de fata, ca sa nu va opariti de la aburii fierbinti.
  • Verificati daca alimentele sunt patrunse inainte de scurgerea timpului de gatit – aceste cuptoare sunt diferite intre ele chiar si la aceeasi putere.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente