Cum servim corect sampania?

Dopul sticlei de sampanie nu este o jucarie, asa incat cei care se amuza agitand bautura inainte de a-i scoate dopul trebuie sa stie ca astfel pierd din savoarea bauturii.

Esential este ca sampania sa fie servita la temperatura optima, adica la 7ºC, astfel incat gustul vinului sa poata fi pe deplin apreciat.

La aceasta temperatura se poate ajunge tinand sticla nedeschisa intr-o frapiera cu gheata, timp de 20-30 minute, sau in frigider, 3-4 ore, sau dintr-o frapiera pe jumatate cu cuburi de gheata si restul cu apa rece lasand sticla timp de 1 ora.
Sticla de sampanie nu trebuie tinuta niciodata in congelator, deoarece temperatura acestuia este mult prea scazuta.

Paharul in care este servita bautura este foarte important.
Paharele largi, devenite traditionale, nu sunt de fapt o alegere prea buna. Pentru a ne bucura din plin de savoarea sampaniei, ar trebui sa o servim in pahare cu picior, foarte subtiri si inalte, sau putin bombate, ideale sunt cele de forma unei lalele, umplute pe jumatate, aroma fiind astfel concentrata in partea de sus a cupei.

Rolul lor este de a nu lasa bulele de acid sa se sparga in afara sticlei si de a concentra aroma vinului.

Este bine sa stim ca o sticla de sampanie desfacuta, care nu a fost consumata in intregime, daca este pusa la rece, in frigider, isi pastreaza calitatile pentru mai multe zile.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente