Cum să-ţi iasă cel mai bun gem de prune!

Charlie Richards Photography Limited

Conservele făcute în casă prezintă multiple avantaje şi sunt uşor de făcut atunci când stăpâneşti tehnica de bază. În plus, toată familia va aprecia efortul tău tot restul anului!

CLASIC…

Această reţetă binecunoscută a fost îmbunătăţită cu adaos de mirodenii şi puţin alcool! Acum este timpul să-ţi faci provizii pentru iarnă.

Rezultă 1 1⁄2 kg

• Se păstrează 12 luni într-un loc răcoros în borcane sigilate

1 kg prune – cântarite după ce au fost curăţate de sâmburi

1 plic mirodenii pentru vin fiert, pus într-o punguliţă din tifon ca să poată fi îndepartat după fierbere

1 baton de scorţişoară

Coaja rasa şi zeama de la 1 portocală

1 kg zahar tos

2 linguri coniac, brandy sau rom

 Mod de preparare

1 Într-un vas larg din inox pune prunele, mirodeniile, coaja rasă şi zeama de portocală, scorţişoară şi 250 ml apă.

Charlie Richards Photography Limited

Pune vasul pe foc 15- 20 de minute, pâna când prunele se înmoaie dar încă au coajă pe ele. Apoi îndepartează mirodeniile şi batonul de scorţişoară şi adaugă zahărul şi alcoolul.

2 Fierbe la foc mic amestecând până când zaharul se va dizolva complet, apoi măreşte flacăra ca să fiarbă în clocot. Fierbe 6-8 minute, amestecând pentru ca să nu se prindă de fundul vasului.

Charlie Richards Photography Limited

3 Ia vasul de pe foc, încearcă să vezi daca e destul de prins şi toarnă în borcane fierbinţi proaspat sterilizate.

Charlie Richards Photography Limited

Dacă prunele nu sunt foarte bine coapte şi sâmburele nu se desprinde cu uşurinţă, poţi fierbe prunele întregi şi apoi să culegi sâmburii care se vor ridica la suprafaţă în timpul fierberii.

Lista cu cele necesare

◆ Trebuie să foloseşti un vas din inox care nu schimbă gustul fructelor. Dacă acest vas are şi marginea uşor bombată, atunci e şi mai bine, căci siropul nu va sări pe dinafară şi se va evapora mai repede. Poţi folosi un termometru pentru a verifica punctul de legare – 105°C – sau poţi folosi un test simplu descris în rândurile de mai jos.

Păstrează curăţenia

◆ Borcanele şi capacele utilizate pentru păstrarea gemului trebuie bine spălate în apa caldă cu detergent şi sterilizate 10 minute în cuptorul preîncalzit la semnul 3/160°C, pentru a îndeparta orice bacterie dăunătoare care ar putea să-ţi strice toata munca.

Dacă dispui de maşina de spălat vase atunci totul este mult mai uşor.

◆ Toarnă gemul în borcanele fierbinţi folosind mănuşi de protecţie şi aşază deasupra un disc decupat din hârtie de copt şi apoi pune capacul şi închide ermetic.

Pectina şi punctul de legare

◆ Gemul se leagă bine atunci când fructele au un conţinut ridicat de pectină (merele acrişoare, coacazele negre, zmeura etc). Adaosul de zeamă de lamâie ajută procesul de legare – ar mai fi varianta de a folosi un produs special care grăbeşte legarea gemului disponibil în comerţ.

◆ Testul pentru a verifica dacă gemul e legat: pune o farfurioară la congelator câteva minute. Toarnă pe ea o linguriţă de gem şi pune-o din nou la rece 1 minut. Dacă atunci când împingi gemul cu degetul acesta face riduri, înseamnă că e destul de legat.

 

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din tarte, salate si budinci cu fructe (deserturi pe baza de fructe)