Cum sa gatim orezul cu bobul lung

Cum sa gatim orezul cu bobul lung

Masurati orezul intr-o cana pentru ceai, socotind cate 65g pentru fiecare portie. Separat, masurati o cantitate dubla de apa si puneti-o la foc intr-un vas mare.
Cand apa fierbe adaugati orezul, 1 lingurita de sare si amestecati o data. Acoperiti cu un capac perfect etans, micsorati flacara, acoperiti vasul cu folie de aluminiu si apoi puneti capacul.

  • Fierbeti timp de 15 minute. Nu indepartati capacul si nu amestecati, pentru a nu transforma orezul intr-o pasta. Trebuie sa aveti rabdare! Dupa ce a fiert, puneti un prosop curat intre vas si capac.

  • Lasati orezul in vas timp de 5-10 minute. Prosopul absoarbe aburul si pastreaza bobul uscat si nelipit. Afanati orezul cu ajutorul unei furculite chiar inainte de a-l servi.

Acest mod de preparare este valabil doar pentru orezul cu bobul lung – celelalte varietati de orez se preteaza la fierbere in apa clocotita, apoi la inabusire (timpii de fierbere variaza in functie de tipul de orez).

Ce probleme pot aparea?

  • Prea apos – orezul fiert in prea multa apa sau prea mult timp devine apos. In acest caz, scurgeti foarte bine.
  • Prea lipicios – amidonul a iesit din boabe, pentru ca orezul a fost amestecat prea mult in timpul fierberii. Clatiti-l cu apa clocotita si afanati-l.
  • Orezul s-a lipit de fundul vasului – se poate preveni acest lucru punand vasul pe un prosop umed dupa ce ati fiert orezul.
  • Orezul s-a ars pe fundul vasului – cu grija, puteti salva o mica parte de deasupra, care nu a prins miros de ars.

Orezul trebuie spalat?

Orezul prelucrat si ambalat este mult mai curat, asa ca spalarea lui nu este necesara. Orezul pentru rizoto si paella (orez cu fructe de mare) nu se spala niciodata, caci apa indeparteaza o parte din amidonul care asigura consistenta preparatului.


Pentru un rezultat bun, clatiti orezul basmati si lasati-l la inmuiat. Turnati-l apoi intr-un bol, puneti apa rece, amestecati o data si aruncati imediat apa. Repetati operatia de patru ori, apoi lasati orezul la inmuiat timp de 10 minute.

Scurgeti apa si puneti orezul la fiert in apa clocotita. Fierbeti timp de 4-5 minute. Scurgeti apa si lasati orezul intr-o strecuratoare timp de 5 minute, pentru ca boabele sa se separe.
Incingeti orezul!


Cand doriti sa incalziti orezul gatit, trebuie sa-l incingeti la o temperatura minima de 60 grade C, pentru a evita contaminarea cu bacterii. De exemplu, bacteria “bacillus cereus” se dezvolta in orezul fiert care este lasat sa se raceasca, dar acest lucru poate fi evitat daca orezul este dat in fiert inainte de a fi consumat.
Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente