Cum organizezi frigiderul ca să eviți intoxicațiile alimentare


Românii sunt printre primii la risipa de mâncare. Cumpărăm prea mult, pentru ca, la final, după ce mâncarea se strică, să o aruncăm la gunoi. Dincolo de risipă, însă, există pericolul ca, fără să îți dai seama, să consumi alimente degradate sau contaminate și să te îmbolnăvești. Intoxicațiile alimentare sunt foarte periculoase, mai ales în rândul copiilor.

De aceea, e bine să știi cum depozitezi corect alimentele la frigider pentru a preveni degradarea lor. Alimentele corect depozitate îți protejează sănătatea, ție și întregii familiei. Contaminarea alimentelor e una dintre sursele frecvente de intoxicații alimentare sau toxiifecții alimentare.

Severitatea intoxicației alimentare depinde de doi factori:

  1. cantitatea de aliment ingerată
  2. tipul de microbi prezenți în aliment

Unii microbi pot fi atât de agresivi, încât doar dacă ții alimentul respectiv în gură câteva secunde și apoi îl scuipi, tot poți dezvolta o infecție alimentară severă.
Alimentele care, prin degradare sau contaminare,se pot transforma în surse de intoxicație alimentară sunt:

  • supele și laptele ținute la temperatura camerei 12-24 ore;
  • ouăle crude sau semicrude
  • fructele de mare (stridii, midii)
  • ciupercile
  • peștele crud (preparat sau afumat)
  • fructele și legumele proaspete
  • conservele de casă incorect sterilizate
  • carnea incorect preparată (insuficient fiartă, coaptă sau prăjită)

Care sunt semnele că alimentul este stricat sau contaminat:

  • mirosul neplăcut
  • gustul neobișnuit (acru sau amar)
  • pete de mucegai
  • apariția bulelor și a spumei în alimente lichide
  • un strat lipicios și umed pe suprafața cărnii
  • capacul umflat al borcanelor de conserve.

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: 123rf.com

Recomandari
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Video