Cum gatim de sarbatori?

gatit, bucatarie
Bucataria este, in acelasi timp, un santier, un laborator si, pentru unele dintre noi, o arena.

Un santier, pentru ca, in orice proiect culinar, pornim de la un plan, de la inventarul materialelor si uneltelor necesare, apoi inaintam etapa cu etapa si ne apropiem pas cu pas de rezultatul final.

Un laborator, pentru ca aici preparam, combinam, inventam, experimentam.

Si o arena, atunci cand vointa trebuie sa fie mai tare decat priceperea. Daca pregatim pentru prima data ceva ce ne-a ispitit si ne-a intimidat in egala masura, cat de placuta va fi victoria!

Pentru cine gatim?

Daca gatim pentru familie, pentru prietenii apropiati, regulile sunt mai putine si mai lejere. Gatim ceea ce stim ca le place si nu le face rau. Nu conteaza atat de mult daca, la aceeasi masa, vom servi feluri din culturi diferite. Poti, de exemplu, sa ai sarmalute in foi de varza pentru unchiul si in foi de vita pentru matusa, alaturi de cotlete de miel in stil chinezesc pentru sotul tau si pui cu legume in stil indian pentru tine. Iar daca cineva nu vrea sa respecte regula si va dori sa bea vin rosu dupa peste, iar nu este nicio problema.

Cand, insa, avem invitati cu care nu suntem in relatii foarte vechi si stranse – cu alte cuvinte, cand devine important sa facem o prima impresie buna – lucrurile incep sa se complice, dar fara a pierde din farmec. Aici incepe munca de documentare.

In primul rand, trebuie sa fim bine documentati asupra obiceiurilor culinare ale invitatilor. Sunt aspecte pe care le putem cunoaste, altele pe care trebuie, doar, sa ni le imaginam si sa ne asiguram, prin diversitatea felurilor pregatite, ca fiecare va putea manca ceva care sa-i convina.

Daca printre invitati se afla persoane de religie islamica, elegant ar fi ca pe masa sa nu apara nimic gatit cu carne de porc, nici macar pentru ceilalti invitati.

Aceeasi regula este valabila si pentru cazul in care unii dintre invitati sunt de religie iudaica, situatie in care vom mai avea o regula de respectat: sa nu amestecam carnea cu produse lactate – smantana, sosuri cu iaurt – in acelasi fel de mancare. In vechime, aceste alimente nu se asociau la aceeasi masa, ba chiar, familiile instarite, aveau bucatarii si, desigur, vase diferite in care pastrau si pregateau carnea si lactatele.

Restrictiile impuse de starea de sanatate a unui invitat se pot referi la consumul de zahar, de grasimi, de sare, de alcool. In consecinta:

Mancarea nu va fi foarte sarata, urmand ca fiecare sa-si adauge sare, piper si ce mai doreste; aceasta presupune ca aceste ingrediente sa se afle pe masa, tot timpul, pana la desert.

Evita prajelile! Oricum acestea trebuie evitate. Cea mai gustoasa si sanatoasa mancare se obtine pe gratar sau in cuptor.

Trebuie sa te asiguri ca ai si o varianta de desert fara zahar: fructe sau dulciuri preparate cu inlocuitor de zahar.

Neaparat trebuie sa ai doua-trei bauturi nealcoolice, intre care, obligatoriu apa si suc neacidulat.

Pe cat posibil, gandeste asa incat ingredientele sa poata fi combinate de fiecare persoana asa cum ii place. Nu-i asa ca este geniala ideea unui salad bar? Mai putina munca, aspect mai frumos si mai atragator…

Aspectul! Sigur ca da, la o masa festiva este extrem de important aspectul. Oricat de buna ar fi mancarea, nu neglija felul in care o prezinti. Conteaza pentru impresia generala dar si pentru apetit. Inspira-te din imaginile care abunda acum in toate mediile de informare.

Nu experimenta! Adica, sigur, experimenteaza, dar din timp. Daca vrei sa gatesti pentru prima data un fel mai complicat, incearca-l cu cateva zile inainte, cu cantitatile reduse – atentie! – proportional, ca pentru 2 portii: in caz ca-ti reuseste din prima, sa nu trebuiasca sa mananci singura. Dar nu experimenta direct pe masa de sarbatoare!

Atentie la culise! Adica la bucatarie. Rezerva-ti timp, cere ajutor si curata bucataria inainte de sosirea invitatilor. Sigur se va oferi cineva sa te ajute cu dusul si adusul si tot ce poate fi mai penibil si inefcace este formula: „Scuzati deranjul…”.

Multe ar mai fi de spus… Vreti sa povestim putin pe Forum? Ce experiente deosebite – placute sau nu tocmai – ati avut cu pregatirea meselor festive? Si, in general, cum faceti sa va descurcati?

Mihaela Serea
Foto: dreamstime

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente