Cum faci acasă colivă de mănăstire

Nu oricine știe să facă acasă coliva și să iasă la fel de bună ca cea de la Biserică. Iată rețeta de colivă de mănăstire:

coliva-3

INGREDIENTE

1 kg arpacaș

1,5 kg mieji de nuci

250 g zahăr

Coaja rasă de la 2 lămâi

Coaja rasă de la 1 portocală

2 lingurițe Scorțișoară

3 linguri esență de rom

Pentru ornat:

Bomboane, cacao, zahăr pudră, miere etc. – după plac.

MOD DE PREPARARE

Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul (nu se amestecă în grâu cu lingura). Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.

Dă jumătate din cantitatea de mieji de nuci prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Păstrează câțiva întregi ca să faci crucea de pe colivă cu ei. Lasă grâul să stea peste noapte.

De dimineață adaugă miejii tăiați cu cuțitul și un sfert din cantitatea de mieji dați prin mașină la arpacaș, apoi amestecă și coaja rasă de lămâie și portocală. Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.

Frământă compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri. Pe deasupra pune în strat gros restul de mieji dați prin mașină și apoi poți trece la ornarea colivei, după plac.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar