Cozonac cu nuca

  • A A A
  • E-mail

    Timp de preparare si timp de asteptare: 2 ore si 30 minute
    Timp de coacere: 40 minute

    Ingrediente pentru 2 cozonaci :

    pentru aluat

    • 1 kg faina
    • 50 g drojdie
    • 500 ml lapte
    • 300 g zahar
    • 10 galbenusuri
    • 150 g unt
    • 1 varf cutit sare
    • un plic de 30 g zahar vanilat
    • 1 sticluta de 50 ml esenta de rom
    • coaja rasa de la 3 lamai
    • ulei pentru framantat aluatul

    pentru umplutura

    • 300 g nuci macinate
    • 5 linguri zahar
    • 2 linguri cacao
    • 150 ml lapte
    • 2 linguri esenta de rom

    Mod de preparare:

    Pregatiti ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana.
    Cerneti faina intr-un castron mare. Fierbeti intr-o cratita 250 ml lapte cu zaharul, apoi lasati la racit. Intr-o alta cratita pregatiti maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul; si se lasa sa creasca la cald.

    Faceti o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugati ingredientele in ordinea urmatoare: maiaiua, pe care o amestecati putin, adaugati galbenusurile frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar (punctul 2), untul topit si la sfarsit aromele (vanilia si romul) apoi adaugati coaja de lamaie.

    Framantati aluatul pana apar bule de aer in coca. Lasati sa creasca la cald circa 40 de minute. Impartiti coca in doua bucati egale. Intindeti fiecare bucata de aluat in foi de forma dreptunghiulara.

    Intindeti pe fiecare foaie din umplutura de nuci. Aceasta se prepara amestecand ingredientele mentionate pentru umplutura pana obtinem un amestec cremos.

    Se ruleaza foile si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curent de aer. Se ung cu ou batut si se presara zahar. Se dau la cuptor si se coc la foc slab (150 grade C) timp de 40 minute.

    Pofta buna!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Comentariile sunt închise.