Coriandru

C

Coriandru

Coriandrum sativum

Coriandrul este o planta anuala care aaprtine familiei de plante apiaceae (familia patrunjelului). Creste pana la inaltimea de 60 cm si are inflorescente sub forma de umbrele.

Se folosesc fructele uscate, numite incorect seminte. Se folosesc intregi sau macinate. Este mai bine sa fie cumparate intregi pentru ca macinat isi pierde aroma repede. Trebuie depozitat in containere inchise, la adapost de lumina si umezeala.

Coriandrul se inmulteste prin seminte si se recolteaza la cca. 90 de zile dupa insamantare, cand fructele sunt coapte, dar inainte ca acestea sa se scuture.

Semintele sunt usor ascutite la un capat, de culoare maronie. Si frunzele proaspete ale coriandrului pot fi utilizate si ele drept condiment (cilantro).
Mirosul semintelor de coriandru este dulceag si aromat. Gustul este dulceag-amarui, cu o usoara iuteala.

Utilizari
Coriandrul este un ingredient esential pentru prepararea marinatelor destinate carnii de pui, peste, porc si vitel. Industrial, se foloseste frecvent la prepararea mezelurilor. De asemenea, este adaugat la muraturi.

Frunzele proaspete de coriandru sunt si ele utilizate, mai ales in bucataria araba si in cea din America Latina (salsa). Exista chiar un soi de coriandru numit coriandru mexican.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din C