Congelarea alimentelor

Ai observat ca mancarea congelata nu prea are gust? Iata cum sa procedezi pentru ca alimentele din congelatorul tau sa-si pastreze calitatile.

IMPORTANT DE STIUT

  • Bacteriile nu se inmultesc in alimentele congelate, dar gustul, culoarea, aroma si textura/fibra alimentelor congelate se pot modifica.
  • Congelarea nu este o garantie in sine: daca inainte de congelare un aliment a fost contaminat cu mucegaiuri sau bacterii, acestea vor deveni active in momentul decongelarii.
  • Congelarea poate modifica gustul si aroma alimentelor – de aceea, gustul se potriveste cand alimentele sunt gatite.
  • Niciodata nu recongela un aliment dupa ce l-ai decongelat.

GHID RAPID PENTRU CONGELARE SI DECONGELARE

ALIMENT

CONGELARE

CUM SE CONGELEAZA

TIMP MAXIM DE CONGELARE

DECONGELARE IN FRIGIDER

PESTE

Alege peste congelat industrial: fiind extrem de rapid, procedeul implica formarea unei cantitati minime de gheata, iar acest lucru nu afecteaza fibra carnii.
Congeleaza numai pestele eviscerat si foloseste pungi speciale din plastic. Pestele mic sau cel taiat felii se congeleaza in tavi.
Crud: 5 luni
Gatit: 3 luni
6-8 ore/500 g
PASARE
Indeparteaza excesul de grasime, care se deterioreaza mai repede decat carnea macra.
Bucatile mari se congeleaza mai bine. Impacheteaza in folie adeziva.
Crud: 3 luni
Gatit: 2 luni
Pasare intreaga: 24 ore
Piept de pasare: 6 ore/200 g
CARNE
Friptura se congeleaza mai bine in sos, caci altfel se usuca. Indeparteaza excesul de grasime inainte de congelare. Atat carnea impanata, cat si rasolul se congeleaza bine.
Impacheteaza in film alimentar si congeleaza carnea gatita separat de cea cruda. Fierbe carnea sau rasolul cu 10 minute mai putin ca de obicei, lasa sa se raceasca si congeleaza in cutii speciale.
Cruda: 9 luni
Gatita sau marinata: 4 luni
Rasol intreg: 12-24 ore
Cruda: 5 ore/500 g
Gatita sau marinata: 6 ore/500 g
FRUCTE SI LEGUME
Opareste legumele inainte de congelare (mazarea:1 minut, fasolea: 2 minute, broccoli si morcovii: 3 minute). Scurge si pune in apa rece ca gheata. Apoi scurge si usuca complet.
Congeleaza rapid bucatile de legume pe tava si apoi, o data congelate, pune-le in pungi de plastic. Fierbe legumele pentru piure cu 10 minute mai putin decat e necesar, raceste si pune-le in tavile pentru cuburi sau in cutii speciale.
12 luni
6-8 ore/500 g
Consuma-le gatite.
UNT SI BRANZA
Untul nesarat se congeleaza mai bine; branza veche/tare se congeleaza mai bine decat cea proaspata/noua; bucatile mici se congeleaza mai bine decat cele mari.
Congeleaza in ambalajul original, in pungi de plastic.
Smantana: 3 luni
Lapte: 4 luni
Smantana: 8 ore/ 500 ml
Lapte: 8 ore/500 ml
SMANTANA SI LAPTE
Congeleaza doar smantana cu un continut mare de grasimi, lapte pasteurizat si frisca lichida.
Ca sa eviti orice fel de neplaceri, bate frisca pe jumatate inainte de congelare. Congeleaza doar 500 ml-1 l lapte.
3 luni
8 ore/200 g
PAINE
Majoritatea sortimentelor de paine se congeleaza bine daca sunt proaspete; in schimb, painea cu coaja groasa si cornurile se aplatizeaza dupa o saptamana. Painea taiata felii se poate praji si congelata fiind.
Congeleaza in pungi de plastic sau in folie adeziva.
Intreaga: 6 luni
Chifle: 3 luni
Coapta pe jumatate: 4 luni
8 ore/200 g
PRAJITURI
Blaturile de tort si checurile cu fructe se congeleaza bine. Torturile pot fi glasate cu crema de unt, dar neglasate se pastreaza mai mult timp.
Blaturile se pastreaza ca atare (fara nici o umplutura, neunse). Foloseste pungi de plastic ori folie adeziva.
Blaturi simple: 4 luni
Glasate cu crema de unt: 3 luni
Mari: 2 ore
Mici: 1 ora
Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente