Ciupercile tin cancerul la distanta!

ciuperciCiupercile au facut parte din hrana omului inca din cele mai vechi timpuri, la inceput in stare proaspata si dupa descoperirea focului si coapte sau fierte.

Fiind singurul aliment de origine vegetala ce contine vitamina D, ciupercile sunt importante in alimentatia vegetarienilor, a persoanelor care prezinta intoleranta la lactoza si in tratamentul ostoporozei.

Ciupercile Agaricus spp. (bisporus si edulis), prin continutul lor in vitamine si saruri minerale, sunt considerate energizante si mineralizante, recomandate in perioada de convalescenta. Unii nutritionisti mentioneaza ca aceste ciuperci au si virtuti antialergice.

Ciupercile contin: apa in proportie de 82-92%, substante minerale, diferite zaharuri, subtante proteice, grasimi, vitamina A, B1, B2 si D; acizi organici.

Ele constituie un aliment complet cu o valoarea nutitiva redusa, la care se mai adauga si aroma lor care le confera calitati apetisante apreciabile.

Recent, oamenii de stiinta japonezi au descoperit ca ciupercile au un rol important in intarirea sistemului imunitar, prevenind aparitia tumorilor canceroase.

Ciuciuletele (Morchella esculenta) si Aleuria vesiculosa contin antibiotice.

Ele inhiba si chiar distrug o serie de bacterii prin substantele antibiotice pe care le secreta, intaresc sistemul imunitar stimulind activitatea leucocitelor (globulele albe din singe) si cresc rezistenta organismului la actiunea bacteriilor si virusilor.

Ciupercile reprezinta si un puternic afrodisiac, anumite proteine cotinute de acestea stimuleaza centrii nervosi ai sexualitatii. Ciupercile pot fi folosite si in curele de slabire, fiindca nu contin amidon.

Inlocuiesc cu succes carnea, oferind aceeasi cantitate de proteine si energie. Pot fi consumate si de diabetici, deoarece nu contin zahar sau lipide.

Nutritionistii apreciaza ca ciupercile sint extrem de bine tolerate de organism si ajuta la diluarea singelui. Astfel, se reduce riscul de infarct. Ciuperca de balegar (Agaricus campestris) este folosita pentru virtutile sale antialergice, iar Polyporus officinalis combate astmul bronsic.

De asemenea, s-a descoperit ca unele varietati de ciuperci comestibile contin o substanta denumita „ertadenina“ care a dat rezultate promitatoare in combaterea colesterolului. Iar Portabella e mai bogata in potasiu decit un pahar de suc de portocale sau o banana.

Consumul ciupercilor Shiitake intareste sistemul imunitar impotriva infectiilor virale, previne formarea pietrelor biliare, creste potenta, reduce hipertensiunea arteriala si lupta impotriva tumorilor si virusilor.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar