Ciuperca bine aleasa face mancarea gustoasa

Ciuperci salbatice

Porcan (Hydnum imbricatum)
Este o varietate de burete care creste prin paduri, are un gust dulce, de nuca; este delicios sotat in unt si folosit in sosuri pentru paste si rizoto.

Se gaseste si in stare deshidratata: inainte de folosire, buretii se pun la inmuiat timp de 20 de minute; se poate folosi si apa in care au stat, caci aceasta preia aromele.

Urechiusele sau painisoarele (Cantharellus cibarius) sunt ideale in mancaruri preparate cu unt sau servite, pur si simplu, cu oua jumari. Intrucat sunt fragile, este recomandabil sa fie rupte cu degetele, nu taiate cu cutitul.

Ciuperci albe si ciuperci brune

Ciuperca de camp (Psalliota campestris), buretele cu peruca (Coprinus comatus), ciuperca alba de padure (Psalliota silvestris), nicoretii (Clitopilus prunulus) si iutarii (Lactarius piperatus) se folosesc in salate, taiati felii ori se adauga in mancarurile gatite, la sfarsit.

Pastravul de fag (Pleurotus ostreatus) este folosit mai ales in mancaruri cu sos. Deoarece are o textura carnoasa, se preteaza foarte bine si pentru a fi consumat prajit. Se gaseste in stare proaspata, in magazine.

Zbarciogul (Morchella esculenta), manatarca (Boletus edulis), rascovul (Lactarius deliciosus), craita (Amanita caesarea), ghebele (Armillaria mellea) si urechea babei (Peziza coccinea si Peziza macropus) sunt varietati de culoare bruna, roscata, rosie sau rosu-portocaliu; sunt mai gustoase decat ciupercile albe, fiind foarte indicate pentru sosuri si sotate.

Ciupercile cu palaria larga sunt ideale pregatite la gratar, intregi, cu adaos de unt condimentat si pesmet.

Buretii galbeni (Cantharellus cibarius) cresc in padurile de fag si mesteacan si au palaria galben-portocalie, cu marginile neregulat-ondulate.

Ghebele (Armillaria mellea) cresc in paduri si pe pomii fructiferi; cel mai bun gust il au sotate ori atunci cand sunt folosite in supe.

Ciuperca de balegar (Agaricus Bisporus) se cultiva pe pat de balegar, in crescatorii. Se gaseste in stare proaspata, in magazine.
 

Important:

  • Atunci cand cumparati ciuperci, alegeti-le pe cele pline si uscate la atingere; neambalate, le puteti pastra in frigider maxim trei zile.
  • Este preferabil ca ciupercile sa fie sterse cu un prosop de bucatarie umezit, nefiind nevoie sa fie curatate de coaja; prin spalare absorb o cantitate mare de apa si pierd din aroma.
  • Adaugate intr-o mancare, ciupercile lasa apa si de aceea este nevoie sa le prajiti pana cand lichidul se evapora.
  • Atunci cand preparati un sos, adaugati vin alb sau smantana inainte ca lichidul sa se evapore si fierbeti compozitia timp de 2 minute.
  • Prin decongelare, ciupercile devin foarte apoase si de aceea se recomanda folosirea lor la supe, sosuri si mancaruri cu sos. Pentru a evita ca ele sa devina apoase, este mai bine ca inainte de congelare sa le prajiti.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente