Cimbru

C

Cimbru

Satureja hortensis

Face parte din familia lamiaceae (familia mentei).

Cimbrul este o planta de origine tropicala dar, in timp, s-a adaptat foarte bine si in zonele cu clima temperata. Creste in gradina dar se poate cultiva si in ghiveci. Trebuie recoltat inainte de a inflori.

De la cimbru se folosesc toate partile plantei aflate deasupra solului. Aroma se gaseste mai ales in inflorescenta uscata. Daca cimbrul se adauga la marinat, este bine sa se puna planta cu tulpini cu tot, ca sa se poata indeparta mai usor. Poate fi folosit si verde, dar, de obicei, planta se usuca intreaga si se pastreaza in spatii uscate si intunecoase. Prin uscare, aroma cimbrului se concentreaza, devine mai puternica.

Utilizari culinare
Cimbrul de cultura este un condiment important in bucatariile europene. La noi, este folosit mai ales impreuna cu carnea de porc, impreuna cu usturoiul. Poate da o savoare aparte carnii de pui sau peste, caz in care aroma sa poate fi combinata cu cea a piperului si a busuiocului. In mod traditional, se foloseste la mancarurile de iarna: carne conservata, afumata, fasole boabe, cartofi. Aceasta, pentru ca se foloseste uscat. In cantitati mici poate fi adaugat vara, la salatele mediteraneene.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din C