Cifrele vietii vorbesc despre sanatatea ta

Stii ce greutate ai sau care este raportul ideal al acesteia cu inaltimea? Stii care sunt limitele normale ale temperaturii corpului, colesterolului din sange sau presiunii arteriale?

6 grame de sare. Aceasta este limita superioara a cantitatii de sare pe care o putem consuma zilnic pentru a evita riscul aparitiei hipertensiunii arteriale. Relatia dintre consumul ridicat de sare si valorile mari ale tensiunii arteriale este deja cunoscuta.

Nu exista insa o modalitate clara de stabilire a acestui risc. De aceea, medicii recomanda limitarea consumului de sare de bucatarie, la o lingurita pe zi. Sodiul se gaseste si in majoritatea alimentelor, mai ales in cele prelucrate, fapt de care e bine sa tii cont atunci cand pui sare in mancare… Sodiul nu este acelasi lucru cu sarea.

Asadar, cand cifrele indicatoare de pe ambalajul unui produs se refera la cantitatea de sodiu, inmulteste-le cu 2,5 pentru a afla cantitatea de sare continuta in ele.

7,35 trebuie sa fie nivelul pH-ului din sange. Modificarea cu unul sau doua puncte a acestui nivel duce la schimbari chimice in corp si la aparitia unor afectiuni. Scara de masurare a pH-ului este urmatoarea: de la 1 la 14, 1 fiind foarte acid, 7 neutru, iar 14 foarte alcalin. Ca sa eviti scaderea nivelului pH-ului din sange, trebuie sa stii ce sa mananci.

De exemplu, unele scoici (scallop) se numara printre cele mai acide alimente din lume. Urme acide in organism mai lasa si alcoolul, cafeaua si proteinele din carne.
Daca vrei sa-ti mentii nivelul pH-ului la valori normale, testeaza-l intai (este un test medical simplu, bazat pe o mostra de saliva).

Excesul de carne, fumatul si alcoolul pot determina cresterea aciditatii sangelui. Incearca sa-ti mentii echilibrul pH-ului schimbandu-ti stilul de viata, mancand mai multe alimente alcaline: vegetalele sunt cele mai indicate.

4-5 milioane de eritrocite ar trebui sa aiba orice femeie in sange (pe milimetru cub de sange), pentru a-si pastra sanatatea. Barbatii ar trebui sa aiba intre 5-6 milioane de eritrocite. Aceste celule al caror rol principal este sa transporte oxigenul din plamani spre celelalte celule ale corpului sunt responsabile de aparitia anemiei si policitemiei. Astfel, daca numarul de eritrocite este mult mai mare, apare policitemia (poate aparea la altitudine mare, in boli cardiace, obezitate mare, fumat excesiv, deshidratare, etc.).

Daca este mult mai mic, exista risc de anemie. Uneori, anemia poate aparea daca este transmisa genetic, caz in care unele eritrocite sufera malformatii, ele nemaifiind capabile sa transmita cantitatea potrivita de oxigen catre organism.

Durata vietii scade cu cresterea tensiunii. Netratata, hipertensiunea afecteaza rinichii, slabeste vederea si peretii arterelor.

200 mg/dL este nivelul colesterolului total (colesterol rau si colesterol bun) pe care ar trebui sa-l ai pentru a nu risca afectiuni de inima. Cu cat nivelul colesterolului total e mai mare, cu atat riscul de boli de inima creste. Daca ai un colesterol de peste 200 mg/dL, riscul pentru inima este crescut; daca depaseste 240 mg/dL, posibilitatea unei afectiuni cardiace este de doua ori mai mare decat la persoanele care au un nivel sub200 mg/dL. Specialistii au identificat doua mari cauze ale cresterii nivelului de colesterol: mostenirea genetica si alimentatia nesanatoasa.

Intrucat predispozitia genetica nu o poti controla, nu-ti ramane decat sa iei masuri in planul stilului de viata. Principala cauza a cresterii nivelului de colesterol este, dupa cum probabil stii deja, viata sedentara. Apoi, aportul scazut de alimente vegetale pe care le oferim organismului nostru; e bine sa stii ca nici o leguma sau fruct nu contine colesterol.

Deloc, deloc! Insa carnea grasa, galbenusul de ou si smantana aduc mult colesterol, asa ca mai bine le eviti. Daca pana acum ai reusit sa pastrezi un echilibru al nivelului de colesterol, nu uita ca, odata cu inaintarea in varsta, el creste mult mai usor si devine tot mai periculos. La menopauza, el poate creste din pricina scaderii nivelului de estrogen.

83 centimetri. Aceasta este valoarea normala a taliei unei femei. Orice depasire a acestei valori duce la un risc crescut de boli cardiovasculare. La barbati, cifra limita a circumferintei taliei este de 89 centimetri. Aceste valori au fost determinate in urma unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani de la facultatea din Wisconsin.

Ei au stabilit ca intre circumferinta taliei si riscul aparitiei unor boli de inima este o legatura mai stransa decat se crezuse pana acum, mai importanta decat este, de pilda, intre raportul greutate-inaltime si acest tip de afectiuni. Cercetarea a durat sase ani si a scos la iveala o ipoteza mai veche, anume ca grasimea acumulata in jurul taliei afecteaza in mod serios sanatatea.

Cancerul de san poate fi prevenit. Nu neglija sa iti faci o mamografie: sub 35 ani, la indicatia medicului; intre 35-39 ani, una de referinta; intre 40-49 ani, o data pe an sau o data la doi ani; dupa 50 ani – una pe an.

1200 de calorii este numarul la care ar trebui sa ajunga aportul din alimentatia ta, calculat zilnic. Cu toate acestea, nu avem cu totii aceleasi nevoi energetice, iar numarul de calorii pe care ar trebui sa il "mancam" depinde de varsta, greutate, inaltime, de tipul de activitate fizica pe care o depunem si de temperatura de afara.

Verifica in tabelul alaturat de cate calorii ai nevoie in fiecare zi (G = greutate, l = inaltime). Exemplu: o femeie de 32 ani, la 1,65 m si o greutate de 63 kg ar trebui sa consume zilnic maximum 1.371 calorii, dupa acest calcul: 8,7×63=548; 25x 1,65=41,25; primul rezultat (548) minus al doilea (41,25) egal 506,75+865 = 1.371,75.

Varsta (ani)

Femei

10 – 18

(7,4 x G) + (482 x I) + 217

18 – 30

(13,3 x G) + (334 x I) + 36

30 – 60

(8,7 x G) – (25 x I) + 865

Dupa 60

(9,2 x G) + (637 x I) – 321

Sfatul medicului
Invata sa previi hipertensiunea si hipotensiunea! Tensiunea arteriala normala (masurata in milimetri de coloana de mercur – mm col Hg) ar trebui sa se mentina intre urmatoarele cifre: valoarea sistolica sa fie mai mica de 140 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 80 mm col Hg.

Tensiunea arteriala sistolica reprezinta presiunea pe care inima o genereaza pentru a pompa sangele spre celelalte organe, iar cea diastolica arata presiunea vaselor de sange in momentul in care inima primeste fluxul venit din restul corpului.

Text: Valentina Vuxanovici

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate