Chimen

C

Chimen

Carum carvi

Chimenul face parte din familia apiaceae (familia patrunjelului).

De la chimen se folosesc fructele, pe care le numim de obicei, incorect, „seminte”.

Chimenul este o planta bienala care, in cel de-al doilea an ajunge la cca 60-90 cm inaltime. Inflorirea are loc in al doilea an, la jumatatea lui iunie, sub forma de inflorescenta. In august, fructele se pot recolta.

Semintele in forma de semiluna au cca. 2 mm lungime, se termina cu varfuri ascutite si au 5 coame deschise la culoare.

Condimentul este puternic aromat iar gustul sau este o combinatie de amarui si iute.

Semintele se folosesc uscate, intregi sau macinate. In ambele cazuri, se depoziteaza in containere inchise ermetic, la adapost de lumina, caldura si umezeala. Astfel depozitat, isi poate pastra calitatile cel putin 6 luni.

Utilizari
Aroma chimenului nu se armonizeaza cu a celorlalte condimente, dar este folosit alaturi de usturoi si legume.

Chimenul este caracteristic culturilor de origine germana. Prin influenta, bucataria ardeleneasca foloseste chimenul mai des decat cea din alte zone ale tarii. Supa cu chimen este foarte cunoscuta. Uneori, aroma de chimen poate insoti mancarurile de cartofi sau pe cele cu carne de porc.

O alta utilizare cunoscuta este in patiserie, in cazul preparatelor sarate.

O reteta celebra este un lichior aromat cu chimen, cunoscut sub numele de Kummel in Germania si SUA si aqvavit in tarile scandinave.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din C