Ceapa

  • A A A
  • E-mail

    Ceapa

    Allium cepa

    Face parte din familia de plante alliaceae

    Partile folosite
    Ceapa formeaza un bulb, adica un buchet de frunze subterane care au menirea de a inmagazina energia care sa permita o crestere odata cu venirea primaverii. In afara de bulb, frunzele verzi supraterane se pot de asemenea folosi in bucatarie (ceapa verde sau ceapa de primavara). Gustul lor este asemanator cu al arpagicului, dar mai puternic.

    Descrierea plantei si cultivare
    Ceapa este o planta bienala sau trienala, cu frunze tubulare, suculente ce pot creste pana la 1 m inaltime. Exista mai multe varietati de ceapa. Cele mai conoscute, au bulbii galbeni, albi sau rosii. Infloreste sub forma de inflorescenta, in al doilea sau al treilea an de vegetatie.

    De la ceapa se consuma bulbii sau frunzele, atata timp cat sunt verzi. Se poate consuma cruda sau gatita. Gustul iute al bulbului se transforma in dulce la fierbere sau prajire.

    Utilizari
    Fiind situata la granita dintre condimente si legume, ceapa se poate consuma cruda, in salate de tot felul.

    Este adaugata la fiert oridecateori vrem ca mancarea sa beneficieze de gustul ei dulce si de aroma caracteristica, fie ca e vorba de supe sau ciorbe, fie ca este vorba de carnea care se fierbe in vederea prepararii altor mancaruri.

    Se caleste pentru sosuri sau pentru anumite mancaruri scazute. Se adauga taiata marunt in carnea tocata pentru sarmale, chiftele, parjoale.

    Calita se foloseste la rantasul (atat de gustos dar nu foarte sanatos) care se adauga, de exemplu, peste fasolea batuta.

    Text: Mihaela Serea

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    ARTICOLE SIMILARE

    Comentariile sunt închise.