Ce vin iti place si cum il alegi

Rosu sau alb, dulce ori sec? Vrei sa fii in cunostinta de cauza atunci cand asociezi vinul cu un anumit preparat? Minighidul nostru iti ofera toate informatiile.

O alegere sigura
Numeroasele sortimente de vinuri te pun in dificultate atunci cand trebuie sa asociezi un meniu cu vinul cel mai potrivit.

– La preparatele afumate serveste vinuri maturate in butoaie de stejar.
– La meniurile usoare se servesc vinuri usoare, iar la cele consistente merg bine vinurile corpolente.
– Cu cat preparatul are mai multe arome, cu atat vinul trebuie sa fie mai simplu.
– Nu asocia niciodata un preparat din peste uleios cu un vin rosu cu continut ridicat de taninuri: combinatia da un gust metalic neplacut. Alege mai bine un vin alb dulce, insa cu aciditate ridicata.
– Nu servi niciodata un vin sec la desert pentru ca va parea acru; la deserturi din ciocolata nu servi vin.
– Gatesti ca in Italia? Atunci alege un vin italienesc – preparatele specifice unei anumite regiuni se servesc cu vinuri din regiunea respectiva.

Atunci cand trebuie sa degusti vinul…
– Acreala in exces semnaleaza ca ceva este in neregula cu vinul respectiv; in general, asta inseamna ca vinul e otetit, trezit, stricat.
– Totusi, servit cu peste gras, un vin acid si sec e delicios – gandeste-te la combinatia de peste cu lamaie.
– Lipsa aciditatii face ca vinul sa fie fad, fara personalitate; mai mult, va fi dominat de gustul preparatului la care este servit.
– Gradul de aciditate, continutul de zahar si de taninuri, precum si aromele de fructe pe care le contine il fac potrivit cu un anumit preparat. Alege, deci, un vin acid, demisec cu nuante fructate, care indulcesc si echilibreaza gustul.

 
Tip de vin

Denumire

Serveste-l cu…

Albe

Sec, acid, cu nuante proaspete de fructe Pinot Grigio Soave, Chablis, Muscadet, Sauvignon Blanc, Galbena, Francusa

Peste, salate, paste, legume rumenite prin metoda stir-fry si meniuri usoare

Demiseci, fine, delicate Semillon, Chenin Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca Alba Somon, pui, curcan, fazan, potarniche, porc, quiche
Demidulce, invechit in butoaie de stejar Chardonnay, Feteasca Regala Pui cu sos gras, cremos, moluste, gustari
Dulci si puternic parfumate, fructate Gewurztraminer, Tamaioasa Romaneasca, Grasa Preparate orientale picante, cu curry
Rosii
Rosii usoare Merlot, Claret, Chianti, Rioja, Zinfandel Carne la gratar sau la cuptor, legume rumenite, paste la cuptor, branza
Rosii corpolente Cabernet Sauvignon, Shiraz Australian Biftec, mancaruri grase si picante – cu chilli, de exemplu
Roze
Roze usoare si delicate Roze d’Anjou, vinuri portugheze si unguresti, Busuioaca de Bohotin, White Zinfandel (in ciuda numelui, este roze) Salate, friptura rece, branzeturi, paste
Roze usor fructate Pinot Noir, Merlot, roze de Bordeaux si roze de Bergerac Salate, friptura rece
Roze rustice Syrah, vinuri spaniole si cele din sudul Frantei, Blanc de Pinot Noir Preparate mediteraneene, picante si la gratar, somon la gratar, salata de fructe de mare
Roze fructate Vinurile roze australiene si chiliene, Cabernet Sauvignon roze Preparate mediteraneene, picante, facute la gratar
Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente