Tot ce nu ştiai despre zahăr…

hepta_523039… poti afla de la noi, ca sa alegi pe viitor sortimentul care iti trebuie.

Ce este

Zaharul se obtine din sfecla de zahar sau din trestie de zahar. El poate fi prelucrat pana la stadiul de melasa (zahar nerafinat) sau poate fi rafinat.Toate tipurile de zahar brun nerafinat sunt obtinute din trestie de zahar.
Cum il alegi

Nefiind prelucrat industrial, deci natural, zaharul nerafinat este mai gustos. In magazine se gaseste zahar tos, cristalizat sau pudra. Evitati zaharul brun rafinat, caci este doar zahar alb, stropit cu melasa sau caramel.
Cum il pastrezi

Teoretic, in conditii corespunzatoare, zaharul poate fi pastrat oricat de mult timp. Ca sa nu prinda umezeala, cel mai bine este sa fie tinut intr-o cutie inchisa ermetic. Daca s-au format bulgarasi, poate fi cernut prin sita.

Daca acelasi lucru se intampla cu zaharul brun, puneti deasupra recipientului un prosop curat, umed si lasati sa stea peste noapte.

Tipuri de zahar si la ce se folosesc

ZAHAR BRUN DESCHIS SI BRUN INCHIS (“MUSCOVADO”)

Sunt doua tipuri de zahar cu textura de melasa si placut aromate. Se folosesc mai ales pentru deserturi cu umplutura de ciocolata-fondant, sosuri caramel, prajituri cu ciocolata si fructe uscate, pentru sosuri-garnituri (cum ar fi chutney), pentru marinate. Cu cat are o nuanta mai inchisa, cu atat este mai gustos.
ZAHARUL GRANULAT

Are cristale de dimensiuni mai mari decat zaharul cristalizat si este cel mai indicat pentru prepararea siropurilor si a caramelului.
ZAHAR BRUN TOS (“DEMERARA”)

Are granulele mai mari si se foloseste la prepararea crustelor crocante de la tarte sau alte prajituri.
ZAHARUL PUDRA

Se foloseste la ornarea prajiturilor, presarat deasupra, sau la prepararea cremelor pentru torturi si prajituri, carora le da o textura placuta, fina.
ZAHARUL CRISTALIZAT

Are o granulatie fina si un gust pe masura. Foloseste-l la checuri si bezele.
De ce nu te-ai rasfata un pic?

Nu te simti vinovata daca ai pofta de ceva dulce – la sfarsitul zilei poti manca orice, dar cu masura! Nu trebuie sa te indopi cu zahar numai de dragul de a face acest lucru, dar tinand cont de faptul ca zaharul nu contine grasimi, poti consuma dulciurile care-ti plac. Singura conditie: asigura-te ca vei arde totusi aceste calorii.
De ce n-ai incerca si tu?!

  • Parfumeaza zaharul – tos, cristalizat sau pudra – adaugand in cutia ermetica in care il pastrezi un baton de vanilie taiat in doua, un baton de scortisoara, zdrobit, sau o nucsoara. Zaharul va prelua aromele si va da un gust deosebit atunci cand il vei folosi presarat peste fructe de padure, in creme de ou sau chiar la frisca batuta.
  • Daca vrei sa dai impresia ca ai facut chiar tu biscuitii, fursecurile sau trufele cumparate, atunci presara-le cu zahar pudra aromat si vor avea aspect de dulciuri de casa.
  • Poate ca nu ai avut destul timp la dispozitie atunci cand ai facut checul. Deci, nu ai frecat suficient untul cu zaharul, pana la dizolvarea completa a acestuia din urma. Rezultatul? Deasupra checului se vad niste puncte albe. Poti indrepta lucrurile folosind din abundenta zahar pudra. Nimeni nu va sti!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate