Ce nu stiai despre…sparanghel

Fără categorie

Daca iti place sparanghelul, afla cum trebuie sa alegi, sa pastrezi si sa prepari aceasta leguma-vedeta a sezonului.

Care e cel mai bun
Cu incepere din luna mai si pana pe la mijlocul lunii iunie, in piata poti gasi sparanghel proaspat de trei feluri: alb, verde si roscat. Cel roscat este mai rar, iar cel mai comun si mai gustos este cel verde. Cu cat este mai proaspat, cu atat este mai bun.

Cumpara-l direct de la producator, legat in manunchiuri, chiar daca spre radacina mai are cateva fire de tarana. Pastreaza-l, timp de 3-4 zile, invelit intr-un prosop de hartie umed, in sertarul de legume al frigiderului.
 

Preparare
Daca sparanghelul pe care il cumperi are o baza foarte fibroasa, atunci indeparteaza aceasta parte prin taiere sau razuieste coaja.
 
Se fierbe in apa si la aburi
Sparanghelul se fierbe in aburi, timp de 3-5 minute, sau in apa, la foc mic, timp de 2-3 minute, in functie de grosime. Daca este fiert prea mult, se inmoaie si nu mai e crocant. Pune-l la fiert intr-un vas (sa stea pe orizontala), in putina apa, usor sarata, care clocoteste. Vasul nu trebuie acoperit cu capac.

Pentru a verifica daca este fiert, incearca cu un cutit bine ascutit in mijlocul unui fir: daca intra usor, inseamna ca e suficient de fiert. Lasa-l sa se scurga pe un prosop de hartie, iar daca il servesti rece, atunci trece-l rapid sub jet de apa rece.
 

Se rumeneste si se frige
Prin rumenire, sparanghelul isi intareste gustul si capata margini crocante. Preincalzeste cuptorul la semnul 6/200gradeC. Asaza 250 g sparanghel intr-o tava de friptura si stropeste cu 4 linguri ulei de masline.

Da la cuptor timp de 12-15 minute, in functie de grosime. Sparanghelul mare si gros poate fi taiat in doua (pe lungime) si fript pe gratarul din fonta.

Unge gratarul cu 2 linguri ulei de masline si incinge-l pana fumega.
Asaza sparanghelul cu partea taiata in jos si apoi micsoreaza flacara la minimum. Tine pe gratar timp de 3 minute pe fiecare parte.
 

Servire
Sparanghelul este o delicatesa si trebuie servit cu ceva simplu, care sa-l puna in valoare, nu sa-i eclipseze gustul.
Se poate servi rece, ca antreu, cu un sos vinegreta, cu suc de lamaie, piper si putin unt sau margarina topita sau stropit cu ulei aromat cu trufe.
 
Pentru o portie socoteste 125 g, ceea ce inseamna 6 fire subtiri sau 4 fire groase.
Nu uita cateva felii de paine proaspata si crocanta, pentru sos.

Nu este nevoie sa-ti cumperi un vas special pentru fiert sparanghelul, fiindca va sta aproape tot timpul nefolosit. Poti utiliza un vas de marime potrivita, pentru ca sparanghelul sa stea pe orizontala in apa. Ai grija sa nu depasesti timpul de fierbere.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din