Regulile unei alimentaţii sănătoase

reguli

A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la felurile preferate de mancare sau sa le inlocuiesti cu altele, despre care nici nu ai auzit si care trebuie gatite dupa metode complicate.

Felurile tale preferate – friptura, hamburgeri, cartofii prajiti, sosurile delicioase – pot fi gatite pentru a fi nu numai gustoase, dar si sanatoase. Important este sa cunosti principiile unei alimentatii sanatoase.

Totul este cu masura

Proportia dintre alimentele consumate este foarte importanta. Organismul sanatos are nevoie de cinci parti de carbohidrati (zahar si amidon) la o parte de proteine si una de grasimi. Excesul sau absenta uneia dintre componente poate strica echilibrul, favorizand aparitia bolilor.

Carbohidratii

Colesterolul

Carbohidratii reprezinta principala sursa de energie. Astfel, o persoana poate supravietui timp indelungat consumand doar zahar si apa. Dar carbohidratii nu pot inlocui celelalte substante necesare. Este recomandabil sa se prefere carbohidratii din cartofi si cereale (contin amidon), din fructe si legume (contin zaharuri naturale), intrucat aceste produse asigura organismului, pe langa necesarul de energie, si elementele nutritive. Colesterolul este o substanta foarte importanta pentru organism, pe care ficatul incepe sa o produca, intr-o cantitate suficienta, dupa primele sase luni de viata. Asadar, nu este nevoie de un surplus de colesterol in alimentatie, mai ales ca, aflat intr-o concentratie prea mare in sange, provoaca boli de inima.

Grasimile si colesterolul

Poliacizii nesaturati

O alta sursa de energie, alaturi de carbohidrati, sunt lipidele si proteinele. Astfel, un gram de lipide (grasimi) produce de doua ori mai multe calorii decat un gram de proteine sau de carbohidrati. Grasimile animale sunt saturate, in timp ce majoritatea uleiurilor vegetale sunt nesaturate, drept pentru care acestea din urma sunt mai sanatoase pentru organism. Sunt continuti in uleiurile de porumb, de masline sau de floarea-soarelui. Rolul acestora este de a mentine scazut nivelul colesterolului din sange; in schimb, acizii saturati il ridica. Acest lucru se explica prin faptul ca, spre deosebire de grasimile vegetale, grasimile animale contin colesterol.

Necesitatea consumului de legume

Organismul are nevoie de fibre vegetale (sau de hrana mai greu digerabila), care ajuta intestinul sa functioneze mai bine. Le gasim in compozitia “scheletului” plantelor: tulpina cerealelor, invelisul semintelor, boabelor, coaja si pulpa fructelor.

O data cu prepararea alimentelor, cantitatea de fibre vegetale scade, disparand, totodata, si multe din minerale si vitamine. Asadar, asigurand consumul de celuloza, organismul asimileaza si alte substante esentiale.

SFATURI PRACTICE

Grasimile

Carbohidratii

Cantitatea de grasimi nu trebuie sa depaseasca 30% din totalul caloriilor consumate zilnic (aprox. 90 g). Grasimile saturate din carne, branza, lapte, produse de patiserie si ciocolata sunt greu de asimilat si de asemenea nu trebuie sa depaseasca o treime. Cantitatea de zahar consumata trebuie limitata la 50g /zi, iar consumul de alti carbohidrati (din fructe, amidon) trebuie sa creasca de la 180g /zi la 275 g/zi. Cel mai bine ar fi sa mananci mai multa paine, cartofi, fructe si legume.

Fibrele vegetale

Sarea

Trebuie sa maresti consumul de fibre vegetale (celuloza) cu 50%, de la 20g la 30g/zi. Este indicat sa consumi produse naturale si sa nu adaugi mancarurilor produse conservate care, in urma prepararii, nu prea mai contin vitamine si minerale. Cantitatea de zahar consumata trebuie limitata la 50g /zi, iar consumul de alti carbohidrati (din fructe, amidon) trebuie sa creasca de la 180g /zi la 275 g/zi. Cel mai bine ar fi sa mananci mai multa paine, cartofi, fructe si legume.
Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate