Cat mai multe vitamine

Fără categorie

Am asteptat legumele toata iarna. Acum, cand le avem proaspete, nu e pacat sa nu ne bucuram de toate vitaminele pe care le contin?

Pentru multe alimente – legume, fructe, peste, ciuperci sau carne frageda – solutia se cheama inabusire sau fierbere in aburi. Este metoda ideala, este sanatoasa si, pe deasupra, mancarea este si gustoasa.

Inabusire
Modul clasic: alimentele se pun intr-o cratita cu putin lichid, vasul se acopera bine cu capacul si se inabuse la cca 100o. In cele mai multe cazuri si cu putina grasime. Astfel, si gustul va fi mai bun. Poti face aceeasi operatie si in cuptor, invelind alimentele in folie de aluminiu sau punandu-le intr-o oala de lut.

Lichidul se pastreaza pentru sos sau se toarna peste mancare cand e gata. Caci si in acesta se gasesc vitamine si substante minerale. Atentie! Vasul in care inabusi legumele (sau alte alimente) trebuie sa fie foarte bine inchis, iar timpul nu trebuie sa fie prea mare. In cazul in care capacul aluneca, se pierde prea mult lichid, mancarea se poate arde si se pierd prea multe biosubstante. Iar mancarea este prea tare.

Fierbere in aburi
In acest caz, alimentele se inabuse in aburi la cca 100o, de cele mai multe ori intr-o sita speciala care se pune pe fundul oalei si care sta peste apa care fierbe. Este indicata pentru alimentele care vrem sa isi pastreze forma. Sau pentru legume mari, cum ar fi cartofii sau conopida.

Fiertul in aburi este ideal pentru toti cei care mananca cu foarte putina grasime. Si in acest caz este de la sine inteles ca vasul trebuie sa fie bine acoperit pentru ca aburii sa nu poata scapa. Altfel, continutul sitei nu se fierbe deloc si timpul este mult prea lung.

Fierberea sub presiune
In faimoasa oala, alimentele fierb sau se inabuse la suprapresiune, la cca 105-120o. Procesul este simtitor mai rapid.

Cel mai important este ca oala sa fie foarte bine inchisa si neaparat trebuie respectati timpii indicati de catre producator pentru fiecare aliment in parte. Pentru ca nimic sa nu fiarba prea mult, sa se inmoaie sau sa se zdrobeasca. Si un timp prea scurt de fierbere inseamna ca mancarea va fi pe jumatate cruda.

Fierbere aromata
Adauga in apa vin, verdeturi sau condimente. Aburul parfumat patrunde in alimente si le face si mai gustoase. Nu uita sa pastrezi lichidul pentru sos!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din