Castigatorii concursului Tanarul Jurnalist al Anului 2009

Freedom House Romania si Edipresse AS Romania, cu sprijinul Vodafone – sponsor fondator, Antalis Romania, Rompetrol si UniCredit Tiriac Bank, au premiat joi, 1 iulie 2010, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Institutul Cultural Roman, castigatorii celei de-a XII-a editii a concursului „Tanarul Jurnalist al Anului”.

In acest an, concursul a fost impartit in 6 sectiuni:

1. CULTURA (sustinuta de Vodafone Romania)
2. IT&C SI TEHNOLOGIE (sustinuta de Vodafone Romania)
3. FINANTE (sustinuta de UniCredit Tiriac Bank)
4. POLITICA EXTERNA SI AFACERI EUROPENE (sustinuta de Rompetrol)
5. MEDIU/ECOLOGIE (sustinuta de Antalis Romania)
6. ACTUALITATE INTERNA (sustinuta de organizatori si sponsori)

Pentru fiecare dintre cele 6 sectiuni din concurs, juriul a ales cate trei nominalizati, dintre care s-a ales, mai apoi, castigatorul Marelui Premiu, in valoare de 4000 lei.

Cei 8 jurnalisti au fost desemnati castigatori ai concursului Tanarul Jurnalist al Anului 2009 in urma unui proces de jurizare care a urmarit tehnica jurnalistica, scriitura, capacitatea de analiza. Acuratetea documentarii, precum si capacitatea de a identifica subiecte de interes public au fost, de asemenea, puncte importante in selectia nominalizatilor si apoi a castigatorilor.

Tanarul Jurnalist al Anului 2009

Castigatorii acestei editii a concursului Tanarul Jurnalist al Anului 2009 sunt:

1. CULTURA

Sponsor: Vodafone Romania

Membrii juriului: Ioana Parvulescu, Dan C. Mihailescu, Mircea Vasilescu

Nominalizati: Andrei Craciun (Adevarul), Catalin Pruteanu (Jurnalul National), Madalina Schiopu (Dilema Veche, Dilemateca)

Castigatori:
Catalin Pruteanu (Jurnalul National)
Argument: „Pentru amprenta stilistica si respectul aratat oamenilor si faptelor de cultura.”

Madalina Schiopu (Dilema Veche, Dilemateca)
Argument: „Pentru insolitul subiectelor alese si temeinicia documentarii.”

2. IT&C SI TEHNOLOGIE

Sponsor: Vodafone Romania

Membrii juriului: Victor Kapra, Ion Vaciu, Vali Birzoi

Nominalizati: Anca Arsene Barbulescu (Business Magazin), Alexandru Radescu (Jurnalul National), Adrian Vasilache (HotNews.ro)

Castigator: Alexandru RADESCU (Jurnalul National)

Argument: „Original in scriitura si o documentatie aprofundata, echilibru in abordare, profesionalism verificat in timp.”

 

3. ACTUALITATE INTERNA

Sectiune sprijinita de organizatori si sponsori

Membrii juriului: Sabina Fati, Andreea Pora, Daniel Condurache

Nominalizati: Ani Sandu (Radio Romania Actualitati), Andreea Pocotila (Romania Libera), Paula Scinteianu (Opinia Veche), Vlad Ursulean (Romania Libera)

Castigatori:
Paula SCINTEIANU
(Opinia Veche)
Argument: „Pentru originalitatea subiectelor alese, scriitura de exceptie si acuratetea argumentarii.”

Vlad URSULEAN (Romania Libera)
Argument: „Pentru investigatia jurnalistica, umorul scriiturii dublat de spiritul de observatie, cat si pentru impactul articolelor.”

Argument pentru Nominalizati: Ani Sandu (Radio Romania Actualitati) pentru articolul sau „Bosquito – viata de caine (Esquire)” si Andreea Pocotila (Romania Libera) pentru articolul sau „Viata dubla a lui William Blacker”

4. FINANTE

Sponsor: UniCredit Tiriac Bank

Membrii juriului: Serinela Spatarelu, Florin Petria, Adrian Vasilescu

Nominalizati: Adelina Vlad (Forbes Romania), Florin Rusu (Saptamana Financiara), Razvan Muresan(Business Magazin)

Castigator: Florin RUSU (Saptamana Financiara)

Argument: „O intelegere a fenomenului economic, analiza bine argumentata si un stil savuros, in pofida unor subiecte aride.”

5. POLITICA EXTERNA SI AFACERI EUROPENE

Sponsor: ROMPETROL

Membrii juriului: Iulian Fota, Iosif Klein Medesan, Luca Niculescu

Nominalizati: Carmen Gavrila (Radio Romania – corespondent politica externa si afaceri europene), Cristi Roman (jurnalist independent, colaborator cu Antena 1.ro, Gazeta Sporturilor, Hotnews.ro, Dietetik.ro), George Jiglau (Revista culturala „Tribuna”)

Castigatoare: Carmen GAVRILA (Radio Romania – corespondent politica externa si afaceri europene)

Argument: „Pentru scriitura, subiectele abordate care o singularizeaza ca unul dintre cei mai buni jurnalisti pe Orientul Mijlociu. Daca si-ar alege mai bine unghiurile de abordare a subiectelor si nu s-ar mai pierde in detalii, ar putea deveni echivalentul romanesc al lui Thomas Friedman.”

6. MEDIU / ECOLOGIE

Sponsor: Antalis Romania

Membrii juriului: Corneliu Belciug, Cristian Lascu, Lavinia Andrei

Nominalizati: Petru Zoltan (Jurnalul National), Catalin Gruia (National Geographic Traveler), Raul Cazan (Green Report)

Castigator: Petru ZOLTAN (Jurnalul National)

Argument: „Materiale foarte bine documentate intr-un domeniu extrem de sensibil in Romania. Imbina jurnalismul de mediu cu cel de investigatie.”

Despre concursul Tanarul Jurnalist al Anului

Am pornit la drum in 1998, cu o singura sectiune si cu un singur sponsor – Vodafone. In acest an, concursul „Tanarul Jurnalist al Anului” a ajuns la editia a XII-a, cu sase sectiuni, patru sponsori si cinci parteneri media.

Initiativa a apartinut Cristinei Simion, director general Edipresse AS, care la data aceea era director de marketing la Romanian Publishing Group (devenit mai tarziu Edipresse AS) si a lui Tony Gray, director general Romanian Publishing Group.

Din dorinta de a incuraja specializarea jurnalistilor, am adaugat de-a lungul anilor noi sectiuni si am castigat noi sponsori. Concursul a evoluat pe masura ce a capatat prestigiu: Am renuntat la cele doua mentiuni si am oferit un singur Mare Premiu mai consistent, iar de la o singura sectiune in 1998, am ajuns sa avem noua sectiuni in 2007 si opt in 2008.

Anul acesta, un an de criza, pentru a pastra cea mai „solicitata” sectiune si anume „Actualitate interna” ( sustinuta de catre organizatori si sponsori), am redus premiile de la 5000 de lei la 4000 de lei.

Fiind un premiu pentru tineri, am avut o mare grija in alegerea membrilor juriului, a acelor oameni capabili sa recunoasca valoarea. Din convingerea ca reputatia si credibilitatea acestui concurs este data de oamenii care il gireaza, componenta juriilor a ramas in mare parte aceeasi de-a lungul timpului.

In final, acest proiect si istoria lui reflecta o munca sustinuta, de echipa. Aceleasi jurii, aceiasi parteneri media si aceiasi sponsori – companii care au ramas alaturi de noi pentru ca impartaseau un tel comun: o presa mai buna intr-o societate mai buna.

Dincolo de resursele umane si profesionale investite in acest concurs de-a lungul anilor, nu trebuie sa neglijam nici componenta financiara, foarte importanta, de peste 350.000 euro, suma distribuita in numeroase premii.

Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri