Cardamom

C

Cardamom


Elettaria cardamomum

Este o planta perena, din familia zingiberaceae (familia ghimbirului), originara din India si Sri Lanka. Creste sub forma de tufa avand inaltimea de pana la 5 m. Frunze de culoare verde inchis de 30-60 cm lungime si 5-15 cm latime. Florile sunt albe cu vinisoare purpurii. Semintele, de culoare verde sau brun pana la negru, se gasesc intr-o pastaie de 5-20 mm lungime.

Cardamomul creste la tropice, in plantatii sau in salbaticie si se recolteaza in octombrie-decembrie, inainte de a da in copt, pentru a evita desfacerea capsulelor in timpul uscarii. Uscarea are loc la soare sau, daca pastaile sunt si albite, in fum de sulf.

De la cardamom se folosesc semintele care se recolteaza si, de obicei, se pastreaza in fructul (pastaie) nedesfacut, pentru ca altfel isi pierd aroma foarte repede. In pastaile inchise, aroma poate sa reziste timp de un an.

Gustul cardamomului verde este mai fin decat cel al cardamomului negru, care are o usoara nuanta camforata.

Utilizari
In lumea araba, cafeaua aromata cu cardamom este foarte apreciata. Pentru aceasta, fie se adauga cateva seminte la macinarea cafelei, fie se adauga cateva pastai in cafeaua fierbinte.

Cardamomul este adesea utilizat pentru mancarurile orientale cu orez si carne. In Europa, cardamomul este aproape necunoscut, dar apare in unele retete. Doar in tarile scandinave popularitatea sa este mai mare fiind utilizat la prepararea prajiturilor, produselor de patiserie si carnatilor.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din C