Calea laptelui

Lapte  Intre laptele pe care il aduc taranii in piata si cel pe care il gasesti la raft, ambalat in cutie, ce ai alege? Daca inca mai eziti, te lamurim noi. Iti spunem care este treaba cu laptele UHT, ce avantaje sau dezavantaje are consumul lui asupra sanatatii oamenilor, pentru ca tu sa poti face alegerea fara sa clipesti si, mai ales, fara sa gresesti. Am fost invatati, de mici, ca unul dintre cele mai importante produse care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica este laptele.

Cumparat din piata, de la o persoana de incredere, intr-o sticla prin care sa i se poata vedea spuma, laptele trebuie sa fie, in mod obligatoriu, foarte gras, pentru ca – nu vi s-a spus asa? – grasimea contine toate vitaminele de care avem nevoie pentru a ne dezvolta armonios.

Cei care cumpara acest lapte ar trebui, totusi, sa tina cont de faptul ca, netratat termic la timp, ar putea fi infestat cu o serie de microorganisme care pot schimba aspectul si calitatea laptelui, si chiar determina aparitia unor boli grave, cum sunt tuberculoza, difteria, poliomelita sau febra tifoida. Pe de alta parte, prin fierberea laptelui la 100 grade C, timp de 15-20 de minute, asa cum suntem obisnuiti, se pierde cea mai mare parte din vitamine si, prin urmare, il bem degeaba. Cum rezolvam dilema distrugere bacterii – pastrare vitamine?

Un lapte modern

Pornind de la aceasta intrebare, cercetatorii au dezvoltat o metoda prin care, desi fiert, laptele de vaca sa-si poata pastra, in continuare, calitatile sale nutritive. In prezent, o alternativa pentru laptele "la sticla" este laptele pasteurizat prin UHT (Ultra-High-Temperature, asadar o ultra-pasteurizare). Aceasta este una dintre cele mai practicate tehnologii de conservare a laptelui.

Laptele este expus la o temperatura foarte mare (de 135 grade C), pe o perioada foarte scurta de timp (de la doua pana la patru secunde), dupa care e readus la temperatura camerei. In urma acestui tratament, microorganismele daunatoare sunt distruse si astfel laptele isi poate pastra, in proportie de circa 90%, calitatile sale nutritive, mineralele si vitaminele (B12, B2, A).

Prin ce se deosebeste laptele UHT de laptele comercializat in piete si cel pasteurizat?

  • nu trebuie tinut la temperaturi scazute (daca pachetul nu este desfacut);
  • are un termen de valabilitate prelungit, deci poate fi transportat in orice colt al lumii, fara a fi necesare echipamente frigorifice;
  • poate fi cumparat si depozitat in cantitati mai mari. Astfel, persoanele ocupate sunt scutite de grija de a merge prea des la cumparaturi;
  • nu-si pierde din proprietatile nutritive.

Toate aceste avantaje ale produselor UHT constituie motive suficiente pentru ca cei sceptici sa puna sub semnul intrebarii absenta sau prezenta conservantilor din lapte. Un produs care, in mod normal, nu are un termen de valabilitate mai mare de trei zile, se presupune ca ar trebui sa aiba in compozitia lui substante artificiale care sa-i asigure o "viata" indelungata. Aici intervine un alt element de baza, ambalajul.

Cutia-minune

Ambalarea aseptica presupune ca atat ambalajul, cat si sistemul in care are loc umplerea cu lapte sa fie sterilizate, astfel incat contaminarea sa fie impiedicata. Deosebirea dintre ambalajul aseptic de carton si cel Tetra Pak, folosit pentru ambalarea laptelui UHT, este folia de aluminiu plasata intre straturile interioare de carton si polietilena.

Ambalajul este igienizat inainte de umplere in asa fel incat atat alimentul, cat si materialul ambalat sa fie in afara oricarui pericol de recontaminare cu microorganisme. Rezultatul? Un produs care poate fi pastrat timp indelungat la temperatura mediului ambiant, fara a fi necesara adaugarea de conservanti.

Text: Catalina Ioancea; foto: arhiva Edipresse

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar