Budinca insiropata

Aceasta budinca seamana cu un chec, deosebirea fiind ca se fierbe la aburi.
4 portii – Timp de preparare: 1 ora si 15 min.
586 calorii, 30 g grasimi per portie

Ingrediente:

  • 125 g unt nesarat + pentru uns formele
  • 150 g faina cernuta + pentru tapetat formele
  • 125 g zahar tos
  • 2 oua + 1 galbenus
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • sucul si coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • 4 linguri sirop (preparat dinainte din: 150 ml apa, 150 g zahar si 1 lingurita de miere; fiert timp de 5 minute, ca sa fie potrivit de legat)

Mod de preparare:

1 – Ungeti cu unt 4 castronele metalice, de circa 200 ml fiecare, si tapetati-le cu faina. Decupati 4 patrate din hartie pergament, cu dimensiunea 10×10 cm, si 4 patrate din folie de aluminiu. Taiati 4 bucati de sfoara, fiecare avand lungimea de 60 cm. Ungeti hartia pergament cu unt, pe o singura parte.

2 – Cu ajutorul unui mixer, frecati untul cu zaharul pana devine cremos si se deschide la culoare. Incorporati pe rand ouale batute, cate o lingura o data, avand grija sa se omogenizeze perfect inainte de a adauga cantitatea urmatoare.
Adaugati faina cernuta, apoi coaja de lamaie, praful de copt, vanilia si 1 lingura de sirop. Amestecati sucul de lamaie cu siropul ramas si impartiti cantitatea in cele 4 forme. Umpleti formele pe trei sferturi cu compozitie.

3 – Acoperiti fiecare castronel cu hartia pergament, cu partea unsa spre interior, iar dupa aceea – cu folie din aluminiu. Legati cu sfoara. Umpleti o cratita larga cu apa clocotita, la un nivel de 5 cm, si asezati castronasele – apa va trebui sa le cuprinda pe jumatate. Acoperiti vasul cu un capac si fierbeti inabusit timp de 35-40 de minute. Folosind o manusa de bucatarie, scoateti castronasele din apa, indepartati folia de aluminiu si hartia si rasturnati budinca pe farfurii.

Serviti cu sos de vanilie, frisca, crema de ou sau cu inghetata de vanilie.

POTI INCERCA
In loc de 4 portii individuale, pregatiti o singura budinca. Aveti nevoie de un vas cu capacitatea de 900 ml si de patrate din hartie si folie, cu dimensiunea de 15×15 cm. Timpul de fierbere este de 1 ora si 30 de minute.

Alege aroma preferata

BUDINCA DE LAMAIE

In timp ce frecati untul cu zaharul, adaugati coaja rasa de la 1 lamaie. Dupa ce adaugati faina, incorporati si sucul de la 1 lamaie. Budinca se poate servi cu crema de lamaie.

BUDINCA DE PORTOCALE

Procedati intocmai ca la varianta precedenta, numai ca inlocuiti coaja de lamaie cu coaja de portocala, iar sucul de lamaie cu sucul de la o jumatate de portocala. Serviti cu gem de portocale incalzit.

BUDINCA CU FRUCTE DE PADURE

Reteta de baza: dupa ce ati incorporat faina, adaugati 150 g fructe de padure. Intr-o forma mare de copt, puneti 150 g fructe de padure si deasupra turnati compozitia, care va umple forma pe trei sferturi.

Important
1 – Pentru reusita acestei retete, budinca nu trebuie stropita din greseala cu apa, iar fierberea inabusita trebuie facuta la foc mic.
2 – Forma de copt trebuie acoperita cu folie din aluminiu, pentru ca budinca sa nu absoarba vaporii de apa (acestia pot face ca budinca sa se incruzeasca, adica totul sa se transforme intr-o coca compacta si umeda, lipicioasa).

Pofta buna!
Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din cozonac, chec, fursecuri si biscuiti (deserturi pe baza de aluat de casa)