Borșul natural are numeroase beneficii pentru sănătatea ta

Borșul se face prin fermentarea tărâțelor de grâu în apă. Nu are un gust pe care îl poate suporta oricine și nici un miros prea plăcut, însă este o minune pentru sănătate. Iată ce beneficii are borșul natural pentru tine și cum îl poți face acasă:

thinkstock-bors

Borșul nu este bun doar de acrit ciorbele delicioase, ci cel natural are numeroase proprietăți, care ajută la tratarea unor dureri simple și până la vindecarea anumitor afecțiuni.

Te ajută să slăbești rapid

În special persoanele care suferă de obezitate se pot bucura de dieta cu borș, pentru că zeama aceasta le poate ajuta să slăbească. Ca să poată face asta trebuie să consume 500 ml de borș natural (amestecat cu 2 linguri de miere și zeama de la o lămâie) în fiecare zi, timp de o săptămână.

Borșul, cel mai cunoscut remediu anti-mahmureală

După o noapte tumultuoasă și cu prea multe băuturi alcoolice nimeni nu se simte grozav. Iar dacă mai ai și dureri de cap și amețeli, poate chiar și stări de greață, borșul este cel mai bun remediu. Trebuie să consumi cel puțin un litru de băutură ca să te pui pe picioare, într-o zi. Dacă ai stări de greață – în general, nu doar pentru că ai fi mahmur – poți consuma un pahar de borș natural înainte de masă.

Este bun pentru ficat și bilă

Borșul poate fi un bun ajutor atunci când ai probleme cu ficatul sau cu bila. Este de ajuns să bei un pahar de borș cu un sfert de oră înainte de mese, timp de trei zile.

Poți trata tuberculoza cu borș

Potrivit site-ul csid.ro, borșul ajută la tratarea tuberculozei. Trebuie să consumi o jumătate de litru de borș pe stomacul gol, înainte de mesele principale.

Indicat celor anemici

Nutriționiștii recomandă persoanelor care suferă de anemie să consume borș zilnic, timp de 20 de zile. Bea câte un pahar cu 15 minute înaintea meselor și te va ajuta cu această problemă.

Tratează boli respiratorii

Borșul este foarte bun și în cazul bronșitelor sau astmului, pentru că ajută la calmarea tusei. Cei care vor să se trateze de boli respiratorii trebuie să consume o cană (250 de ml) de borș la micul dejun și la prânz. Poți amesteca borșul și cu 100 ml de ceai de pătlagină, o plantă cu proprietăți antiseptice.

Borșul reglează glicemia

Persoanele care suferă de diabet se pot bucura în mod special de efectele benefice ale borșului, însă nu sunt singurii. Dacă mănânci dulciuri adesea, iar nivelul tău de glicemie nu este tocmai stabil, poți consuma câte o cană de borș proaspăt înaintea meselor principale, timp de o lună.

Cum poți face borș la tine acasă

Borșul se prepară în două etape: mai întâi faci huștele de borș și abia apoi borșul propriu-zis.

Ca să prepari huștele (drojdia de borș) amestecă 300 g de tărâțe de grâu cu 300 g de mălai, peste care torni un pic de apă rece încât compoziția să fie doar umedă – nu moale! Amestecă bine cu o lingură de lemn, apoi pune-le într-un borcan și lasă-le la căldură timp de două zile (poți înveli borcanul într-un prosop).

După cele două zile, toarnă într-un borcan de sticlă de 10 litri (poți folosi și o oală de lut, însă nimic de metal) 600 g de tărâțe de grău, 600 g de mălai și umezește compoziția ca în cazul huștelor, apoi adaugă și borcanul de huște ținut două zile la cald.

Pune la fiert 10 litri de apă, până dă în clocot, apoi stinge focul. Toarnă apa fierbinte peste huștele din borcan, până ce se umple recipientul. Amestecă foarte bine, adaugă două fire de leuștean, pune-i un capac prin care nu poate respira și îmbracă bine borcanul încât să rămână cald. Lasă-l așa timp de 24 de ore. La final, scurge amestecul în sticle pe care le sigilezi bine și poți repeta procedeul de încă două ori, însă cu apă călduță, nu fiartă.

Mai poți adăuga la huște frunze de vișin sau cimbru proaspăt.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate