Bezeaua perfecta…

Crocanta si sfaramicioasa sau rumenita si lipicioasa… Urmand reteta noastra nu veti da gres, iar rezultatul va fi delicios.

Sfaturi utile:

  • Este important sa bateti albusurile suficient de mult timp, caci altfel se inmoaie, amestecul devenind flasc.
  • Nu va ingrijorati daca spuma nu este perfecta sau daca ati copt bezeaua la o temperatura prea mare – gustul va fi oricum grozav! Puteti salva situatia folosind un artificiu "cosmetic": un praf de cacao sau de zahar pudra!
  • Daca nu dispuneti de un cuptor modern, puteti coace bezelele la foc mic, cu usa cuptorului intredeschisa, timp de 90 minute.

Reteta clasica pentru bezea
Rezulta 12 bezele mici sau o foaie rotunda, cu diametrul de aprox. 20 cm

  • 4 albusuri, la temperatura camerei
  • 225 g zahar tos
  • un praf de sare
  • un praf de vanilie

1 Puneti albusurile intr-un bol mare si incepeti sa le bateti, din ce in ce mai repede, cu telul. Continuati sa bateti pana cand spuma se intareste.

2 Adaugati un praf de sare, un praf de vanilie si cate 2 linguri de zahar, "in ploaie", continuand sa bateti si sa amestecati complet, inainte de a adauga urmatoarea cantitate de zahar. La sfarsit, spuma este tare si lucioasa.

3 Tapetati o tava de copt cu hartie pergament. Daca doriti sa faceti bezele mici, desenati cu creionul cercuri de marimea dorita si intoarceti hartia pe dos. Turnati spuma intr-un cornet si formati cerculete.

CUM VA PLACE…

  • Pentru a obtine o bezea crocanta, preincalziti cuptorul la semnul 1/110 grd.C, asezati tava pe nivelul din mijloc si lasati-o la cuptor timp de 2 ore. Opriti focul si lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor, timp de cateva ore.
  • Pentru a obtine bezele lipicioase, dati-le la cuptor, la semnul 4/180 grd.C, timp de 45 minute. Dupa ce le-ati scos din cuptor, puneti-le in frigider sau intr-un loc racoros.

SECRETUL UNEI BEZELE REUSITE

  • Alegeti un bol mare pentru batut albusurile – cu cat bolul este mai mare, cu atat mai mult aer va veni in contact cu albusurile, iar spuma se va intari.
  • Inainte de a incepe prepararea bezelei, tineti ingredientele cateva ore la temperatura camerei. Albusurile reci nu fac prea multa spuma.
  • Este necesar sa folositi un recipient perfect curat; orice pata de grasime, de apa sau de galbenus impiedica formarea spumei.
  • Folositi numai oua proaspete si de buna calitate – albusurile de la ouale vechi sunt apoase si nu fac prea multa spuma.

Si acum… pentru ca stapaniti tehnica de baza, de ce nu incercati sa faceti cosulete din bezea, umplute cu fructe, sau sa sfaramati bezeaua si sa o incorporati in frisca sau inghetata? 

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente