Beneficiile consumului de lactate

laptePrevenirea osteoporozei
Laptele prezinta avantajul unui continut ridicat de calciu (o cana cu lapte asigura o treime din doza zilnica recomandata de calciu). Calciul este cel mai bine cunoscut pentru rolul sau de a mentine puterea si densitatea oaselor. Calciul este un mineral cu importanta fundamentala in metabolismul oaselor.

Calciul este adus prin dieta, prin suplimente naturale, este absorbit in prezenta unor vitamine si minerale, in principal vitamina D, vitamina A si magneziu, si ca sa fie retinut in organism are nevoie de un nivel adecvat de vitamina K si vitamina B6. In procesul de mineralizare a oaselor, calciul si fosforul conlucreaza pentru a forma fosfatul de calciu. Fosfatul de calciu este o componenta majora a complexului de minerale care ajuta la mentinerea sanatatii structurii osoase.

Laptele prezinta un raport echilibrat, apropiat de cel existent in oase, intre calciu si fosfor (Ca/P=1,4). Calciul joaca, de asemenea, un rol important in multe activitati fiziologice care nu au legatura cu oasele inclusiv coagularea sangelui, contractia musculara, reglementarea activitatii enzimelor, etc.

Deoarece aceste activitati fiziologice sunt esentiale pentru viata, organismul utilizeaza sisteme complexe de reglementare si control strict a cantitatatii de calciu in sange. Ca urmare, atunci cand aportul dietetic de calciu este suficient pentru a mentine nivelurile sanguine normale, corpul nu va utiliza depozitele de calciu din oase pentru a mentine normale concentratiile din sange si astfel, oasele se mentin dense si se evita osteoporoza.

Profilaxia obezitatii
Din studiile efectuate de catre Comitetul International Anti-Obezitate (International Obesity Task Force) pe un numar semnificativ de pacienti obezi, s-a observat ca aportul de lapte ajuta la scaderea greutatatii corporale. O crestere a dozei zilnice recomandate de calciu (DZR) de 300 mg a fost asociata cu pierderea unui kg de grasime corporala la copii si 2,5 – 3 kg la persoanele adulte. Aceste date sugereaza ca daca se vor consuma 400 ml de lapte degresat pe zi se reduce riscul de obezitate cu pana la 70%.

In procesele de pierdere in greutate, in special in jurul taliei, s-a demonstrat ca un consum ridicat de alimente bogate in calciu, mai ales cele degresate, lapte, iaurt, lapte batut favorizeaza semnificativ slabirea. Pentru confirmarea acestei teorii cercetatorii de la Institului de Cercetare a Obezitatii, din SUA, au realizat un studiu pe 41 de persoane obeze. Acestea au fost impartite in 3 grupuri si li s-a administrat cate o dieta speciala, cu acelasi numar de calorii, astfel incat sa se poata pierde 1 kg pe saptamana timp de 24 de saptamani.

Primul grup a primit o dieta scazuta in calciu (430 mg/zi). Cel de-al doilea grup a avut aceeasi dieta, dar cu un supliment de calciu, pentru a atinge 1200 mg/zi. Iar grupul trei a consumat o dieta bogata in lactate, astfel incat necesarul zilnic de calciu sa se mentina la 1100 mg/zi. La sfarsitul perioadei de studiu, persoanele din primul grup au pierdut aproape 15 kg. Persoanele ce au consumat un supliment de calciu au slabit 19 kg, iar persoanele care au avut o dieta bogata in lactate au pierdut 24 kg. Grasimea din jurul taliei, in raport cu grasimea totala pierduta de fiecare persoana, a fost de 19% pentru primul grup, 50% pentru cel de-al doilea si 60% pentru al treilea grup, care a sintetizat calciul din alimentele lactate consumate.

 

Medicii americani au gasit si explicatia acestui fenomen: totul depinde de functionarea glandei tiroide. Prima functie a hormonului paratiroidian, la femei, este de a mentine nivelul normal de calciu in organism. Atunci cand nivelul de calciu scade prea mult, acest hormon este secretat pentru a instrui celulele osoase sa elibereze calciul in sistemul vascular. Nivelul crescut de hormon paratiroidian din sange este asociat direct cu o slaba oxidare a grasimilor din organism. Deci o dieta bogata in calciu accelereaza arderea grasimilor.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar