Bauturile racoritoare: mituri cotidiene in nutritie

Cand vorbim despre bauturi racoritoare, ne referim in egala masura la bauturile racoritoare carbogazoase si necarbogazoase, ceaiuri reci, bauturi de tip sport si bauturi energizante, dar si la bauturi cum sunt sucurile si nectarurile. Fiecare dintre aceste categorii se adreseaza unui anumit segment de consumatori printr-un set specific de beneficii pe care ingredientele prezente in componenta lor le ofera.

Informatii de baza despre bauturile racoritoare
„Bauturi Racoritoare” este termenul generic sub care aceste bauturi nealcoolice sunt reunite. Alaturi de apa, oricare dintre aceste bauturi poate asigura aportul zilnic necesar de lichid, ingredientul de baza al tuturor bauturilor racoritoare fiind apa, care reprezinta peste 90% din acestea.

Studiile medicale arata ca hidratarea este esentiala desfasurarii normale a multor functii ale organismului, in lipsa acesteia putand apare dureri de cap, oboseala, diminuare a concentrarii si coordonarii miscarilor, la copii aceste efecte fiind mai accentuate decat la adulti. Pentru mentinerea unui nivel normal de hidratare este recomandat consumul zilnic de 2-3 litri de lichide, provenite atat din bauturi cat si din alimente. Este demonstrat stiintific ca un consum variat de lichide – apa, bauturi racoritoare, bauturi calde (cafea, ceai), lactate – ajuta hidratarea normala printr-o larga varietate a gusturilor si aromelor.

Reprezentantii industriei bauturilor racoritoare promoveaza un stil de viata sanatos si echilibrat, prin consumul moderat al unei varietati de alimente si bauturi, simultan cu mentinerea unei activitati fizice constante. Producatorii ofera o gama larga de bauturi racoritoare si apa, inclusiv bauturi cu numar redus de calorii sau fara calorii, pentru a raspunde tuturor necesitatilor consumatorilor. Din oferta variata pusa la dispozitie, consumatorul poate sa faca o alegere compatibila cu propriile sale nevoi si stil de viata.

Iata cateva informatii care cu siguranta va vor ajuta in a face alegerea potrivita in materie de hidratare.

Bauturile racoritoare carbogazoase si necarbogazoase sunt pe baza de extract de fructe sau plante, cu concentratie intre 0 si 24%, diferenta dintre ele constand in apa folosita, fie carbogazoasa, fie plata. Bauturile carbogazoase cu aport caloric sunt o buna sursa de energie datorita carbohidratilor prezenti in componenta lor.

Glucidele au un rol important in functionarea organismului uman – creierul este, practic, exclusiv dependent de un aport constant de glucoza. Pentru a functiona normal, creierul unui adult are nevoie zilnic de 140 g de glucoza, ceea ce reprezinta pana la jumatate din totalul de glucide alimentare ingerate. Producatorii de bauturi racoritoare sunt responsabili si preocupati de bunastarea consumatorului. De exemplu in multe dintre bauturi zaharul este inlocuit cu fructoza care este o sursa de glucide preferata de organism datorita absorbtiei graduale.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta