Arta sculpturii culinare

Gabriel Tiron
Sculptura gastronomica
poate fi o afacere de succes, desi arta aceasta este foarte putin prezenta in Romania.

Eu am inceput sa invat atunci cand am vazut intr-un ziar fotografia unui pepene sculptat. Am inceput sa caut informatii si sa invat toate chestiunile tehnice si credeti-ma ca sunt destule: despre rezistenta fructului respectiv sau a legumei, consistenta pulpei, despre coaja, grosimea ei si modurile in care se poate desprinde, in fasii sau in fulgi, despre elasticitatea anumitor legume, flexibilitatea si gradul de prospetime sau despre uneltele folosite, cutere, linguri cu tais, scalpeluri, dalti drepte sau ingenunchiate.

Pepene sculptat

Realizarea unei sculpturi culinare poate sa dureze intre 30 de minute si trei ore, in functie de complexitate si de cantitatea de fructe sau legume folosite, dar nu am retineri in privinta materiei prime folosite; am invatat sa sculptez in pepene galben, ananas, banane, grepfrut, portocale, lamai, mere, pere, papaya, mango, kiwi sau, dintre legume, in morcovi, ridichi albe, vinete, dovleci, ardei gras, praz, rosii si inca multe altele.

Preferatul meu ramane pepenele verde, poate fiindca el este cel care m-a inspirat la inceput, dar si pentru ca am la dispozitie trei culori: coaja verde, coaja interioara alba si miezul rosu, iar asta imi multiplica foarte mult posibilitatile. Pot sa sculptez animale din pepene, flori sau sa inchipui alte fructe, pot sculpta chipuri de oameni, portrete sau pot sa scriu pe pepeni cu mana libera, la fel cum as scrie pe hartie.

◆ Detalii pe www.livevideo.com/gabitiron.

Adrian Ciltan; foto: arhiva personala

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera