Arta culinara, intre hobby si vocatie

Alina Miron, jurnalista, blogger

Alina Miron are 35 de ani si este jurnalista in Bucuresti.

Cand am inceput blogul culinar nu mi-am facut un proiect bine structurat si ancorat in realitatea bloggeristica si financiara. Pur si simplu era vorba de o pasiune personala: pe de o parte pentru fotografia culinara (domeniu in care eram la inceput si voiam sa ma prefectionez), pe de alta, pentru retete de tot felul si scurte istorii despre bucataria lumii. De aceea am si ales asa numele blogului: hobbybucatar. Fara pretentii, fara mari iluzii de castig financiar si, in plus, cu nesiguranta celui care stie ca nu e inca profesionist in domeniu, nici pe foto, nici pe bucatarie. Doar pentru placerea de a scrie si de a impartasi retete cu alte persoane.

Pe de o parte, imi facea bine sa nu-mi impun standarde ridicate, pentru ca scriam doar cand imi placea, postam ceva doar cand faceam fotografii noi sau cand aveam informatii despre un loc, un restaurant, un site care mi se parea ca merita atentie.

Ei bine, au trecut mai bine de doi ani de cand am inceput blogul. Am adunat nu doar retete incercate de mine si fotografiate pas cu pas, ci si povesti despre bucataria altor tari, de la cea asiatica pana la cea ghaneza, am scris uneori despre plante aromatice, alteori despre carti, locuri de vizitat sau tendinte in domeniul culinar. Am facut cunostinta cu alti bloggeri (on-line, desigur), am facut schimb de link-uri, am invatat de la ei si am recunoscut, adesea, in sinea mea ca sunt multi altii mai buni ca mine in acest domeniu.

Am descoperit noi oportunitati legate de blogger si de AdSense, am apreciat cum si-a schimbat interfata, am aflat mai multe despre lucrul on-line si responsabilitatea pe care o ai cand intri in acest mediu. Si pas cu pas, fara sa-mi planific nimic, investind doar timp din cand in cand, am dezvoltat un blog care astazi arata ca o mini-revista on line, de care sunt multumita in primul rand ca structura, scriitura si colectie de informatii.

Sushi

Foto: Alina Miron, http://hobbybucatar.blogspot.com

 

Dupa cam un an si jumatate, constatand ca inca pastrez obiceiul de a posta periodic ceva nou, am refacut design-ul blogului, invatand singura un pic de limbaj html. I-am pus „hainuta noua“, cum comenta cineva. A fost momentul in care am realizat ca, desi ma mai ocupam in paralel si de alte lucruri, puteam intretine blogul in ritmul meu. Nu aveam asteptari mari (poate aceasta a fost o greseala pentru a nu tinti mai sus; cu cat iti impui standarde mai ridicate cu atat ai sansa sa faci ceva mai bun), dar nu m-am gandit niciodata la bani. Nu m-am implicat in a aduce reclama, nu am abordat proiectul ca pe un instrument de castig financiar, dar m-a interesat cine ma citea.

Iar cu instrumentele pe care Internetul le pune oricui la dispozitie, am descoperit, dupa timpul pe care l-am acordat dezvoltarii blogului, ca am un numar constant de cititori, printre care destui romani stabiliti prin alte tari. Si am incercat abia apoi sa ma pozitionez cumva pentru a le pastra lor interesul si asteptarile. Cred mai mult in a-ti pastra publicul deja castigat, chiar daca e mic: e ca in afaceri, cheltuiesti mai mult timp si efort sa castigi mereu un client nou.

Planuri de viitor? Da: o sa continui sa scriu si am cateva idei care, sunt sigura, vor dinamiza atmosfera pe blog si il vor face mai interesant.

Suntem la urma urmei cu totii bucatari: unii din joaca, altii din pasiune sau, de cele mai multe ori, din nevoie. Hobbybucatar este de fapt un spatiu placut, cald, familiar, in care imi doresc cel mai mult sa nu plictisesc.

Pentru a citi blogul Alinei Miron, intra pe http://hobbybucatar.blogspot.com.

SFATURILE ALINEI

  • Expune-ti intotdeauna clar ideile si spune exact ceea ce gandesti.
  • Reciteste textul pe care il scrii inainte de a-l posta pe blog.
  • Aprecierile tale trebuie sa fie neutre si obiective. Niciodata nu stii cine iti va citi blogul.

Text: Adrian Ciltan
Foto: arhiva personala

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera