Aroma gradinii, acum in ghivece

Ai vrea sa ai permanent la indemana ierburi proaspete pentru mancare, dar nu ai o gradina in care sa le cultivi? Nici nu iti trebuie! Vei avea nevoie de o simpla jardiniera, la fereastra.

Levantica iti parfumeaza gradina sau balconul, insa nu o poti folosi la mancare – poate doar intr-o inghetata cu gust exotic sau pentru un ceai relaxant.

De ce ai nevoie
Vase Verifica intotdeauna daca ghiveciul sau jardiniera are gauri pentru drenaj. Vasele din teracota sau plastic sunt foarte potrivite, dar poti folosi si vase galvanizate, care sunt mai placute, moderne.
Materiale pentru drenaj Foloseste cioburi din ghivecele de lut care s-au spart, pietricele sau bile din argila ca sa acoperi gaurile de pe fundul ghiveciului. In acest fel, vei fi sigura ca apa nu va stagna in vas.
Pamant Foloseste un pamant care lasa apa sa treaca usor, afanat.
Plante Selectioneaza plantele dupa inaltime si planteaza-le pe cele scurte in fata celor inalte.
Daca nu ai timp sa plantezi seminte primavara, cumpara rasaduri de la piata sau magazine specializate.
Trucul nostru Daca vrei sa ai ierburi proaspete peste iarna, planteaza semintele verdeturilor tale preferate spre sfarsitul verii. Toamna, adu jardiniera cu plantute in bucatarie, pe o polita sau pe pervazul ferestrei.

Ce trebuie sa faci
1 Dupa ce ai ales vasul potrivit, acopera-i gaurile pentru drenaj cu unul din materialele mentionate anterior.
2 Umple trei sferturi din vas cu pamant bine afanat.
3 Uda pamantul in profunzime, pentru a-i permite sa se taseze.
4 Cu ajutorul unui betisor, fa gauri in pamant si pune o planta in fiecare. Adauga pamant in jurul lor si taseaza-l usor, lasand un spatiu de 3 cm intre plante.

Sfatul nostru
– Uda-le zilnic sau la doua zile.
– Intrucat cele mai multe plante aromate provin din regiuni calduroase, asaza ghivecele in locuri insorite. Ele se pot acomoda insa si cu locuri umbrite.
– O fertilizare usoara le prinde bine, insa o crestere bogata le reduce aroma.
– Ca sa ai in permanenta verdeturi proaspete, indeparteaza bobocii imediat dupa ce au aparut. Astfel, planta va avea mereu frunze sanatoase si dese.

Incearca si tu!
Daca vrei sa pastrezi mai mult timp, intacta, aroma verdeturilor taiate, realizeaza cuburi aromate. Taie marunt ierburile, pune-le in forme pentru cuburi de gheata, adauga apa si asaza-le in congelator. Cubul poate sa contina una sau mai multe dintre plantele aromate care iti plac. Poti folosi unul sau mai multe cuburi la un preparat, dupa preferinta.

Preferi sa le usuci singura?
Aduna ramuri mici din aceeasi planta, leaga-le in manunchiuri, atarna-le intr-o incapere intunecoasa si aerisita si lasa-le pana se usuca. Cel mai potrivit moment pentru a le culege este dimineata, atunci cand soarele nu este puternic. Plantele sunt uscate complet atunci cand frunzele sunt casante (uscarea dureaza cam doua-trei saptamani). Pastreaza-le in borcane cu capac, intregi sau maruntite. Aroma este mai puternica daca maruntesti frunzele in momentul utilizarii.
Sugestie avantaje Cand folosesti ierburi uscate, proportia este: 1 lingurita ierburi uscate a 1 lingura ierburi proaspete.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina