Antioxidantii, secretul longevitatii

  • A A A
  • E-mail
    PAGINA 1 DIN 3

    Substantele antioxidante sunt niste “aparatori” capabili sa neutralizeze radicalii liberi, incetinind, totodata, procesul de imbatranire. Afla ce alimente trebuie sa consumi pentru a avea o viata lunga si sanatoasa.

    Imaginati-va ca organismul este un oras fortificat. Daca inamicii (radicalii liberi) vin cu o armata intreaga, cei cativa soldati (antioxidantii) de la portile orasului vor fi incapabili sa tina piept dusmanului.

    Chiar daca vor inchide portile masive ale orasului, multiplele atacuri si lovituri de berbec ale atacatorilor vor sparge repede sistemul de aparare. Aparatorii devotati vor avea nevoie de ajutoare. In acest moment, intra in joc… antioxidantii de rezerva.

    Este vorba fie de un surplus de antioxidanti interni, fie de un surplus de antioxidanti externi, din alimentatie (vitaminele E, C si Q10).

    Ateroscleroza
    Termenul provine din limba greaca, unde athero inseamna “arpacas”, “aluat”, iar sclerosis, “duritate”. Ateroscleroza desemneaza forma cea mai curenta a bolii cardiovasculare si, probabil, unul dintre principalii factori ai crizelor cardiace.

    Ea debuteaza prin aparitia unor mici depozite de grasime intr-unul dintre straturile interioare ale arterelor: endoteliul. Acest strat este foarte vulnerabil la atacurile produse de mecanisme precum nivelul ridicat al colesterolului, hipertensiunea, diabetul ori fumul de tigara.

    In cazul persoanelor stresate, al sedentarilor sau fumatorilor, aceste depozite de grasime se acumuleaza si duc, in timp, la ranirea celulelor.

    Aceste rani sunt ca o poarta deschisa pentru componentele sangelui – cum ar fi colesterolul – care pot intra dedesubtul spatiului lezat. In lipsa de sange si de oxigen, organele si tesuturile nu mai functioneaza si mor. Daca acest lucru se intampla la nivelul arterelor inimii, are loc o criza cardiaca.

    Prevenire
    Glutationul (GSH) este principalul antioxidant celular existent in corpul omenesc, cu un rol deosebit de important in protejarea de ateroscleroza. GSH-ul este foarte eficient in combaterea prezentei altor elemente de risc in ceea ce priveste bolile de inima, cum ar fi lipoproteina-a si homocisteina, mai putin cunoscute decat colesterolul.

    Unii cercetatori au aratat ca, prin cresterea nivelului de glutation in organism, poate scadea nivelul lipoproteinei-a; in acelasi timp, poate fi neutralizat excesul de homocisteina din corp. Un mijloc natural eficient de crestere a cantitatii de GSH este acela de a consuma un numar mare de proteine din zer in stare naturala.

    Multi cercetatori sunt de parere ca aceste proteine din zer sunt mai eficace in reducerea nivelului de colesterol, in comparatie cu diferite proteine din lapte sau cu amestecuri de aminoacizi.

    Bolile cardiace
    Ereditatea, fumatul, obezitatea, lipsa de activitate fizica si varsta sunt doi factori care favorizeaza aparitia bolilor de inima, mai frecvente in randul barbatilor decat al femeilor.

    Acesti factori nu pot fi controlati, insa oricine poate si trebuie sa isi tina sub control hipertensiunea arteriala, nivelul colesterolului, diabetul. Asta inseamna ca moartea survenita ca urmare a unei boli cardiace nu este ceva inevitabil.

    Ce aveti de facut pentru a reduce factorii de risc? In primul rand, schimbari ale stilului de viata: faceti sport, renuntati la fumat, relaxa-ti-va, mancati mai putin gras si mai putin dulce. In al doilea rand, trebuie sa mariti capacitatea antioxidanta a organismului, ca sa poata lupta impotriva radicalilor liberi.

    Prevenire
    Numeroase studii arata ca un consum zilnic de unu sau doua pahare cu vin, de preferinta rosu, ar diminua cu aproximativ 40% riscurile de accidente cardiace.

    Aceasta capacitate de protectie s-ar datora unor antioxidanti puternici care se gasesc in pielita strugurilor si care:

    • “conserva” vitamina C, necesara producerii de colagen, agent indispensabil vaselor capilare;
    • adera la colagen pentru a-i furniza o protectie suplimentara.
    • apara peretele subtire al vaselor capilare de atacurile radicalilor liberi.

    Pe langa toate acestea, consumul de struguri este benefic deoarece contribuie la dezintoxicarea organismului.

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    PAGINA 1 DIN 3
    ARTICOLE SIMILARE

    Comentariile sunt închise.