Alimente care îţi menţin tinereţea şi sănătatea

  • A A A
  • E-mail

    Paar bei der work, working, operate, operating, employee, worker, workman, job, employment, do, doing in der Kueche, couple working in the kitchen

    Substantele antioxidante sunt niste “aparatori” capabili sa neutralizeze radicalii liberi, incetinind, totodata, procesul de imbatranire. Afla ce alimente trebuie sa consumi pentru a avea o viata lunga si sanatoasa.

    Imaginati-va ca organismul este un oras fortificat. Daca inamicii (radicalii liberi) vin cu o armata intreaga, cei cativa soldati (antioxidantii) de la portile orasului vor fi incapabili sa tina piept dusmanului.

    Chiar daca vor inchide portile masive ale orasului, multiplele atacuri si lovituri de berbec ale atacatorilor vor sparge repede sistemul de aparare. Aparatorii devotati vor avea nevoie de ajutoare. In acest moment, intra in joc… antioxidantii de rezerva.

    Este vorba fie de un surplus de antioxidanti interni, fie de un surplus de antioxidanti externi, din alimentatie (vitaminele E, C si Q10).

    Ateroscleroza

    Termenul provine din limba greaca, unde athero inseamna “arpacas”, “aluat”, iar sclerosis, “duritate”. Ateroscleroza desemneaza forma cea mai curenta a bolii cardiovasculare si, probabil, unul dintre principalii factori ai crizelor cardiace.

    Ea debuteaza prin aparitia unor mici depozite de grasime intr-unul dintre straturile interioare ale arterelor: endoteliul. Acest strat este foarte vulnerabil la atacurile produse de mecanisme precum nivelul ridicat al colesterolului, hipertensiunea, diabetul ori fumul de tigara.

    In cazul persoanelor stresate, al sedentarilor sau fumatorilor, aceste depozite de grasime se acumuleaza si duc, in timp, la ranirea celulelor.

    Aceste rani sunt ca o poarta deschisa pentru componentele sangelui – cum ar fi colesterolul – care pot intra dedesubtul spatiului lezat. In lipsa de sange si de oxigen, organele si tesuturile nu mai functioneaza si mor. Daca acest lucru se intampla la nivelul arterelor inimii, are loc o criza cardiaca.

    Prevenire

    Glutationul (GSH) este principalul antioxidant celular existent in corpul omenesc, cu un rol deosebit de important in protejarea de ateroscleroza. GSH-ul este foarte eficient in combaterea prezentei altor elemente de risc in ceea ce priveste bolile de inima, cum ar fi lipoproteina-a si homocisteina, mai putin cunoscute decat colesterolul.

    Unii cercetatori au aratat ca, prin cresterea nivelului de glutation in organism, poate scadea nivelul lipoproteinei-a; in acelasi timp, poate fi neutralizat excesul de homocisteina din corp. Un mijloc natural eficient de crestere a cantitatii de GSH este acela de a consuma un numar mare de proteine din zer in stare naturala.

    Multi cercetatori sunt de parere ca aceste proteine din zer sunt mai eficace in reducerea nivelului de colesterol, in comparatie cu diferite proteine din lapte sau cu amestecuri de aminoacizi.

    Bolile cardiace

    Ereditatea, fumatul, obezitatea, lipsa de activitate fizica si varsta sunt doi factori care favorizeaza aparitia bolilor de inima, mai frecvente in randul barbatilor decat al femeilor.

    Acesti factori nu pot fi controlati, insa oricine poate si trebuie sa isi tina sub control hipertensiunea arteriala, nivelul colesterolului, diabetul. Asta inseamna ca moartea survenita ca urmare a unei boli cardiace nu este ceva inevitabil.

    Ce aveti de facut pentru a reduce factorii de risc?

    In primul rand, schimbari ale stilului de viata: faceti sport, renuntati la fumat, relaxati-va, mancati mai putin gras si mai putin dulce. In al doilea rand, trebuie sa mariti capacitatea antioxidanta a organismului, ca sa poata lupta impotriva radicalilor liberi.

    Prevenire

    Numeroase studii arata ca un consum zilnic de unu sau doua pahare cu vin, de preferinta rosu, ar diminua cu aproximativ 40% riscurile de accidente cardiace.

    Aceasta capacitate de protectie s-ar datora unor antioxidanti puternici care se gasesc in pielita strugurilor si care:

    • “conserva” vitamina C, necesara producerii de colagen, agent indispensabil vaselor capilare;
    • adera la colagen pentru a-i furniza o protectie suplimentara.
    • apara peretele subtire al vaselor capilare de atacurile radicalilor liberi.

    Pe langa toate acestea, consumul de struguri este benefic deoarece contribuie la dezintoxicarea organismului.

    Cancerul

    Dupa bolile de inima si cele cardiovasculare, cancerul este boala care ucide cei mai multi oameni in tarile industrializate.

    Cercetatorii nu au descoperit pana acum cauza exacta a acestei boli, insa majoritatea sunt de parere ca vinovati sunt radicalii lberi prezenti in nu-cleul celulei.

    O alta ipoteza sustine ca alimentatia defec- tuoasa si fumul de tigara sunt responsabile de slabirea sistemului imunitar, care nu mai este capabil sa opreasca boala, odata ce aceasta s-a instalat.

    Prevenire Din nou, medicii sustin ca, si in cazul cancerului, “cocteilurile” de antioxidanti pe baza de GSH, betacaroten si vitaminele E si C au un rol preventiv, chiar curativ.

    Timp de sase ani, au fost investigate trei grupuri de femei care sufereau de cancer la san si carora li s-a dat o cantitate mica, medie si, respectiv, mare de betacaroten.

    Douasprezece au murit in primul grup, opt – in al doilea si doar una in cel de-al treilea grup. De aici, concluzia: betacarotenul ar putea creste durata de viata a femeilor afectate de cancer la san.

    Betacarotenul (provitamina A) se gaseste in toate plantele verzi, dar cele mai valoroase surse sunt: morcovii, spanacul, varza creata, pepenii galbeni si caisele.

    EFECTELE RADICALILOR LIBERI

    • Accelerarea procesului de imbatranire, dat fiind ca tesuturile isi pierd vitalitatea din cauza numarului din ce in ce mai redus de celule sanatoase.
    • Pielea isi pierde elasticitatea si supletea, devenind aspra si ridata.
    • Cresteri necontrolate de celule, care pot da nastere unor tumori maligne.
    • Modificarea ADN-ului, care poate duce la mutatii canceroase.

    Astmul

    Antioxidantii pot contribui in mare masura la protejarea bronhiilor de crizele de astm. Din moment ce vitamina C este un anti-oxidant prezent in mucoasele plamanilor si ale bronhiilor, ea a fost studiata in cazul astmaticilor si s-a constatat ca nivelul de vitamina C al acestora este foarte scazut.

    Prevenire

    Cresterea aportului de vitamina C, cu 1 pana la 2 grame pe zi, diminueaza in mod semnificativ numarul crizelor de astm. Si alti antioxidanti pot preveni aceste crize: flavonoidele, vitamina E, seleniul, glutationul.

    Ceaiul verde, ginkgo biloba, extractele de pin si de samburi de struguri ajuta, de asemenea, la reducerea crizelor de astm. Vitamina E intareste mucoasa respiratorie.

    Diabetul

    Unii diabetici care sufera de insuficienta pancreatica cronica pot avea un nivel redus de lipide in organism, ceea ce poate duce la un colesterol prea mic, o deficienta de vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E, K) si, mai ales, la tulburari neurologice.

    Prevenire

    Diabeticilor le sunt indicate suplimentele de vitamine, in special vitamina E. Si alte complicatii ale diabetului pot fi reduse sau prevenite printr-o buna suplimentare cu vitamine.

    SIDA

    Infectia cu HIV este asociata cu o deficienta de glutation in celulele sangvine. Glutationul nu este doar unul dintre principalii antioxidanti din corp, ci joaca si un rol crucial in functia limfocitara si in supravietuirea celulei.

    Acest nivel redus de GSH sugereaza o asociere intre infectarea cu HIV si stresul oxidativ, unul dintre mecanismele care contribuie la avansarea bolii si la sindromul de denutritie, care ii e deseori asociat.

    Astfel, unii cercetatori sugereaza un aport de suplimente antioxidante, necesare pentru a impiedica stresul oxidativ sa agraveze boala.

    Maladia Alzheimer

    Alzheimer este cea mai raspandita forma de dementa, prezenta la mai mult de 5% din persoanele de peste 65 de ani. Boala evolueaza pe o durata de aproximativ zece ani.

    Rar intalnita inainte de 65 de ani, este mult mai frecventa la peste 85 de ani: aproape o persoana din patru sufera de Alzheimer. Simptome: pierderi de memorie, pierderea orientarii in locuri cunoscute, tulburari de limbaj, de comportament etc.

    Conform unor studii recente, se pare ca aceasta maladie este, in parte, imputabila atacului radicalilor liberi asupra membranelor celulelor cerebrale.

    Prevenire O suplimentare de vitamina E ar impiedica sau ar intarzia dezvoltarea unei demente de tip Alzheimer, tinand cont de faptul ca pacientii cu aceasta boala au un nivel de vitamina E mai mic decat normalul.

    Alte modalitati de prevenire: gimnastica cerebrala (preocupari intelectuale cat mai variate), activitate fizica moderata, zilnica, controlarea raspunsului la stres prin tehnici simple (relaxare, meditatie, exercitii de gimnastica usoara), consum de suplimente antioxidante (ginkgo biloba, vitamina E, precursori de cisteina pentru cresterea nivelului de glutation). Toate aceste mijloace intarzie procesul de imbatranire cerebrala.

    Intoxicatiile

    Zilnic, suntem supusi atacurilor poluantilor de tot felul, care intra in corpul nostru prin intermediul alimentelor, al apei si al aerului. Vom trece acum in revista cativa poluanti, frecvent intalniti, precizand pe scurt originea lor si simptomele pe care le produc asupra organismului.

    Benzen – se gaseste in vopsele, covoare si draperii noi, diferite materiale pentru acoperiri de suprafete. Simptome/efecte ale intoxicatiei: dureri de cap, iritatii ale ochilor sau ale pielii, oboseala, cancer.

    Amoniac – se gaseste in fumul de tigara, anumite produse de curatat. Simptome/efecte: iritatii ale ochilor sau ale pielii, sangerari nazale, probleme cu sinusurile, dureri de cap.

    Cloroform – se afla in vopsea, covoare si draperii noi. Simptome/efecte: dureri de cap, iritatii ale ochilor sau ale pielii, ameteala, crize de astm.

    Formaldehida – se gaseste in fumul de tigara, furnir, dulapuri, panouri despartitoare, covoare si draperii noi, lambriuri si tapet. Simptome/efecte: dureri de cap, iritatii ale ochilor sau ale pielii, oboseala, somnolenta, probleme respiratorii, depresie, cancer, pierderi de memorie, probleme ginecologice.

    Benzopiren – se afla in fumul de tigara. Simptome/efecte: crize de astm, probleme ale sinusurilor, cancer pulmonar, iritatii ale ochilor sau ale pielii.

    Hidrocarburi – se gasesc in fumul de tigara, pacura, propan, gaz. Simptome/efecte: dureri de cap, dificultati respiratorii, ameteala.

    Tricloretilena – se afla in vopsea, lipici, mobila, tapet. Simptome/efecte: dureri de cap, iritatii respiratorii, iritatii ale ochilor.

    Tetraclorura de carbon – se gaseste in vopsea, covoare si draperii noi, anumite produse de curatat. Simptome/efecte: dureri de cap, ameteala, oboseala.

    Carte pentru sanatate

    Acest material a fost realizat pe baza unor extrase din cartea “Vitamine si minerale pentru sanatate si longevitate”, editata de Polirom. Cei interesati vor gasi in ea o sinteza bine documentata, clara si precisa a celor mai recente lucrari stiintifice despre antioxidanti si despre rolul pe care ei il joaca in prevenirea imbatranirii si a unor boli grave (cancer, diabet, boli de inima etc.).

    Comentariile sunt închise.