Anason

A

Anason

Pimpinella anisum

De la anason se folosesc fructele, numite impropriu „seminte”, datorita aspectului lor.

Planta face parte din familia apiaceae, familie din care fac parte si patrunjelul, morcovul, mararul, feniculul, coriandrul si chimenul. Provine din estul Mediteranei sau vestul Asiei. Turcia este un producator important, dar cea mai buna calitate provine din Spania. Este utilizat in Orientul Indepartat (India, Iran, Indonezia) si in Filipine.

Este o planta anuala care nu supravietuieste daca este transplantata in ghiveci.

Anasonul este dulce si foarte aromat.

Semintele isi pierd rapid aroma, asa ca trebuie cumparate intregi si macinate doar cand este nevoie; trebuie pastrate in locuri lipsite de aer, umezeala si lumina.

Utilizari
Anasonul este folosit in prepararea siropurilor contra tusei si pentru afectiunile gatului, la aromatizarea altor medicamente si la parfumarea sapunurilor si a altor produse cosmetice. Uleiul extras din semintele sale se foloseste in momeala pentru pescuit.

In bucataria vestica, utilizarea sa principala este insa aromatizarea bauturilor pe baza de anason in diferite tari mediteraneene: raki in Turcia, uzo in Grecia si pernod in Franta.

In mod obisnuit, anasonul este folosit aproape exclusiv la dulciuri. Uneori se adauga, in cantitati mici, in carnea pentru carnati sau la tocane.

Alte cateva plante au o aroma apropiata de anason. Dintre apiaceae, atat feniculul cat si hatmatuchi au arome foarte asemanatoare cu anasonul.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor