Am castigat pariul BIO – Fabrica de suc organic

mere
Povestea sucului de la Valea Mare a inceput de acum multi ani, langa Campulung Muscel, pe cand bunicii ne puneau sa ii ajutam sa stoarca mere la vechiul teasc de lemn, din care scoteau cea mai savuroasa si mai parfumata bautura de care am avut parte in intreaga noastra copilarie. Aroma sucului proaspat este incredibila, este ca si cum te-ai trezi brusc in mijlocul unei livezi plina ochi de mere rumene si apetisante.

Fata noastra, Ana-Maria, a avut norocul sa isi petreaca si ea copilaria tot acolo, la bunici, unde in fiecare toamna ne strangeam cu totii, „bucurestenii“ adica, cei obositi, stresati si tracasati de nebunia marelui oras, si culegeam merele din livada. Era o relaxare direct in natura, o placere pe care n-o puteam compara cu nimic altceva. De inceput, am inceput dintr-o joaca, apoi incet-incet ne-am indragostit de viata curata si sanatoasa a gospodarilor din Valea Mare si am redescoperit placerea stoarcerii merelor si binefacerile unui suc bio, absolut natural.

Suc natural
Sucuri ca la bunici

La inceput am produs doar cat sa bem noi, insa pe masura ce gustau si aflau de el, prietenii nostri au inceput sa ne roage sa le facem si lor si sa ne incurajeze sa producem la scara mai mare si sa comercializam. Prietenii prietenilor au vrut si ei, apoi colegii lor, vecinii… si tot asa. Astfel ca, dupa consilii de familie indelungate, si eu si sotul meu, Liviu, am decis sa riscam si sa incepem o afacere de familie. Produsul il aveam, mai trebuia sa-i gasim un nume, si cum, pentru noi, Valea Mare insemna pentru totdeauna livezile intinse cat vezi cu ochii si parfumul incredibil al merelor coapte, ce nume mai bun puteam sa ii dam decat Valea Mare?

Apoi, sloganul „direct din natura“ a venit de la sine, pentru ca acesta era exact modul in care sunt facute toate sucurile noastre: natural, numai din mere culese manual, fara adaos de apa, zahar sau indulcitori, fara conservanti si fara a fi facut din concentrate.

Am inceput usor-usor, cu gasirea unor utilaje de capacitate mai mare pentru spalarea, tocarea si presarea merelor si cu constructia unei micute hale de productie, in cele mai stricte conditii de igiena. La inceput nu stiam cum sa facem sa il pastram mai mult de cateva zile, pentru ca incepea destul de repede sa fermenteze si sa se transforme in cidru, dar mai apoi, cand am inceput sa mergem prin Europa, am vazut in micile sate din Austria sau Germania fabricutele localnicilor, unde sucul era pasteurizat si ambalat apoi la „Bag-in-Box“, un sistem prin care se pastreaza proaspat pentru o perioada lunga de timp.

Apoi am mers mai departe, am cumparat un mic utilaj de ambalare cu acest sistem, am selectatat cele mai bune mere de la producatorii locali din Valea Mare si din imprejurimi si ne-am gandit la personalizarea cutiilor si la cateva activitati de promovare. In plus, inca de la stadiul de idee, ne-am propus ca sucurile pe care le vom face la Valea Mare sa fie la fel cu cele pe care ni le faceau bunicii: cu adevarat naturale, obtinute doar din fruct si fara nici un fel de adaosuri.

Ce inseamna cu adevarat suc natural?

Este usor de observat ca in ultimul timp a aparut in magazine o gama larga de asa-zise sucuri naturale sau de bauturi racoritoare care pun accentul pe natural, insa daca ai curiozitatea de a citi cu atentie eticheta, vei fi surprins sa descoperi ca in acel suc natural se gasesc aditivi, conservanti, potentiatori de gust si doar un maxim de 20-30% fruct. Sau ca bautura naturala respectiva este facuta din concentrat… Si asta in cel mai bun caz.

Aici apare principala diferenta dintre „Sucul de mere Valea Mare“ si restul bauturilor din comert: noi am gasit solutia perfecta in metoda de presare directa, urmata de o pasteurizare usoara, fara a suferi nici un tratament suplimentar si fara a avea nici un adaos, si in sistemul de ambalare aseptic „Bag-in-Box“. Folosim metoda usoara de pasteurizare pentru a distruge microorganismele inactive daunatoare si a preveni alterarea ulterioara a sucului, fara a-l deteriora, pastrandu-i astfel beneficiile nutri_ionale, gustul si savoarea originala.

La Bucuresti doar in weekend

Ne-am dat seama ca, la noi, cererea reala de produse naturale era in principal in Bucuresti, asa ca am mers cu sucul in brate pe la toate magazinele traditionale de acolo. Mai existau cativa producatori de astfel de sucuri, insa, spre surprinderea noastra, a fost „dragoste la prima vedere“ si proprietarii de magazine au primit cu interes „Sucul de mere Valea Mare“, incantati de gustul si calitatea lui. Gustul nu minte, iar cei care au cumparat l-au primit la fel de bine si pot sa va spun ca in scurt timp a devenit cunoscut drept cel mai bun suc de mere natural.

Ne-a uimit faptul ca, in cateva luni, am dat gata stocul facut pentru tot anul, dar asta ne-a confirmat ca eram pe un drum bun si ca „pariul bio“ pe care il facusem la inceput era pe cale de a fi castigat. Acest lucru ne-a dat incredere sa mergem inainte, iar acum, la putin peste un an de la lansarea sucului nostru, am marit capacitatea ambalajelor, introducand si cutii de cate 5 litri prevazute cu robinet; mai mult, am si decis sa diversificam gama produselor cu alte sucuri facute dupa aceleasi principii, direct din natura: de capsuni, cirese si piersici sau combinate: suc de mere cu pere sau cu gutui.

Afacere pentru toata familia

Familia Manolescu

Asa, povestit, pare ceva simplu si fara mari batai de cap, insa este o provocare neincetata, cu atat mai mult cu cat perioada de productie de suc de mere, de exemplu, este una sezoniera, fiind limitata la doar cateva luni. Nu mai vorbesc de faptul ca au fost si greutati destule, pornind de la partea legislativa si birocratica confuza din Romania si terminand cu o serie de probleme tipic balcanice: au fost magazine care au inchis fara sa mai plateasca furnizorii sau am avut parte si de smecherasi cu fata de comercianti si comportament de gainari, care pur si simplu au refuzat sa ne plateasca, desi vandusera deja marfa.

Din fericire, am reusit sa trecem cu brio peste toate dificultatile si nu ne-am pus problema sa renuntam, ci dimpotriva, ne gandim cum ne-am putea dezvolta oferind cat mai multe variante de sucuri naturale delicioase. Chiar avem o afacere de familie in adevaratul sens al cuvantului, in care fiecare isi aduce contributia, de la copii care, desi au slujbele lor, isi fac timp dupa program si in weekend sa ne ajute, si pana la bunica, pe care, daca ne veti suna, veti avea surpriza sa o gasiti la telefon preluand mesajele sau diversele solicitari.

Pentru noi s-au schimbat foarte multe in ultimii ani, pentru ca impreuna cu sotul meu, Liviu, am renuntat la agitatia din Bucuresti si am inceput practic o noua viata, una ancorata direct in natura, aici la Valea Mare.

Daca inainte lucram cu destul stres si multe probleme, intr-un domeniu aferent studiilor noastre, atat eu, cat si Liviu, fiind absolventi de Cibernetica, acum parca am uitat cu totul acea perioada. Adevarul este ca aici, la Valea Mare, nu isi aduce nimic aminte de nebunia si agitatia care stapanesc Capitala si acum, pentru mine, nu exista placere mai mare decat sa ma trezesc dimineata si sa admir livada, dealurile si muntii. Aici, timpul parca are alte dimensiuni si la inceput chiar mi-a fost greu sa ma acomodez.

Acum insa, am parte de linistea si frumusetea peisajului muscelean in timpul saptamanii si de forfota Bucurestiului in weekend, atunci cand venim cu sucurile noastre la Targul Taranului. Iar timpul liber, atat cat mai ramane din el, ma relaxez alaturi de prieteni si ingrijind florile din casa si din gradina sau impartasind cu cei care ne stiu si ne iubesc, pe blogul nostru, retete ori sfaturi si recomandari pentru o alimentatie si un stil de viata sanatos.

Nu este genul de afacere care sa te faca bogat peste noapte, dar satisfactia de a vedea cu cata placere este consumata si apreciata munca ta, compenseaza totul.

Unde gasesti sucurile naturale de Valea Mare

Sucurile naturale de Valea Mare se gasesc in majoritatea bacaniilor, in magazinele bio si la targurile traditionale si cu produse naturale din Bucuresti si, in curand, vor fi accesibile si in alte orase din tara.

De asemenea, le poti gusta la Targul Taranului, la Bacania Veche sau Asociatia Emovere.

Mai multe amanunte despre calitatile produsului, desfacere sau ambalaj le gasesti pe www.valea-mare.ro.

Adrian Ciltan; foto: arhiva personala a intervievatei

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii