Ai grija ce mananci vara

Toxiinfectiile alimentare sunt provocate de consumul alimentelor contaminate si afecteaza, in general, mai multe persoane din aceeasi colectivitate sau familie.

Alimente cu "bulina rosie" – care se altereaza mai repede si favorizeaza dezvoltarea germenilor:

  • carne (in special de pasare si porc, mai rar de vaca sau oaie) si preparate din carne (carne tocata, mici, carnati, mezeluri, pateuri)
  • oua
  • lapte si derivate sau preparate din lapte (iaurt, lapte batut, smantana, frisca, branzeturi)
  • peste, produse din peste si fructe de mare
  • produse de cofetarie
  • mancaruri preparate din orez, fasole sau cartofi

Toate acestea sunt, la randul lor, ingrediente pentru alte produse alimentare, astfel ca, practic, orice fel de hrana este expusa pericolului.

A cui e vina?

Aparitia bacteriilor se poate produce pe tot circuitul complex al unui aliment, de la origine si pana la consum, mai multi factori fiind "vinovati" de acest lucru.

  • Personalul care pregateste, distribuie, serveste alimentele (in cazul unui restaurant) sau cine se ocupa de prepararea hranei intr-o gospodarie.
  • Echipamentul de protectie, ustensilele si aparatura folosite (de exemplu, intr-o fabrica de mezeluri)
  • Ingredientele si apa
  • Ambalajele si vesela
  • Purtatorii de microbi (muste, gandaci, rozatoare)

Dezvoltarea germenilor si eliberarea de toxine in alimente sunt favorizate in principal de lipsa igienei si a conditiilor proprii de pastrare, preparare si servire a mancarii.

Cum se manifesta

Exista un mare numar de bacterii care pot provoca intoxicatii alimentare, dar cele mai frecvente sunt: salmonela, stafilococul, clostridium perfringens, vibrio parahaemolyticus (care apare de regula vara, dupa consumul de peste marin si fructe de mare) si bacillus cereus. Dintre acestea, salmonela e cea mai cunoscuta si cea mai raspandita.

In general, intoxicatia se manifesta sub forma enterocolitei, localizandu-se la nivelul intestinelor.
Simptomele de baza sunt: disconfort abdominal (dureri si greutate in stomac, simti ca te apasa ceva si ca nu ti-a priit ce ai mincat), greata, varsaturi, diaree apoasa, febra si transpiratii (pentru ca in corp exista o infectie), dureri de cap si ameteli.

Aceste simptome pot varia usor, in functie de natura bacteriei. De pilda, unele pot provoca, mai rar, varsaturi si febra, altele pot da si balonari.

Organismul resimte cel mai acut intoxicatia prin deshidratare. Pierderile importante de apa si de saruri minerale pot duce la diverse complicatii, cum ar fi scaderea tensiunii si tahicardie.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate