Fructul de afin, un antiseptic prețios

Fructul de afin este bogat în vitamine și minerale și ajută la tratarea numeroaselor afecțiuni. Află cum îl folosești pentru fiecare dintre ele!

afin

foto afin cu fructe via Shutterstock

Vaccinium myrtillus

Afinul este un arbust de circa 30-60 cm inaltime, ale carui fructe sunt la coacere de culoare negru brumat. Creste in regiuni montane, in paduri de conifere, pasuni, pe stanci, pana la 2500 m altitudine. Fructele se coc si pot fi recoltate toamna.

Se folosesc fructele si frunzele.

Fructeleafinele – contin tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina B1, B2, C, E, PP, acizi: citric, benzoic, malic, oxalic, tartric, succinic, malic, lactic, principii bacteriostatice.

Frunzele contin arbutina, tanin, derivati flavonici, derivati antocianici, hidrochinona, mirtilina, ericolina, neomirtilina etc.

Actiuni terapeutice:

  • proprietati astringente, antiseptice, bacteriostatice;
  • scade zaharul din sange; adjuvant in diabet;
  • antidiareic;
  • diuretic, antiseptic urinar;
  • cicatrizant;
  • imbunatateste vederea nocturna.

Administrare

Afectiuni buco-faringiene: cura cu fructe proaspete, cate 100 g de fructe de 3 ori pe zi, timp de 15-30 zile. Se recomanda si ceaiul, pentru clatirea frecventa a gurii.

Afectiuni coronariene: fructe proaspete; infuzie din frunze, bauta fractionat, cate 500 ml pe zi.

Arsuri: ceai, macerat, tinctura, eventual diluata cu apa, in functie de sensibilitate.

Anorexie: fructe; in afara sezonului, tinctura sau chiar afinata.

Text: Mihaela Serea

Ateroscleroza: orice preparat din afine.

Hiperazotemie: ceai (cate 2 pe zi); suc, afinata; sirop sau dulceata; sau cate 10 ml de tinctura luat de 3 ori pe zi. Se va face o cura de 30 de zile, timp in care se va lua concomitent si tratamentul instituit de medicul curant.

Balonare: fructe proaspete, 100 g de fructe de 3 ori pe zi.

Bronsita: fructe.

Candidoza: cura de fructe de 100 g de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile; infuzii din frunze sau decocturi din fructe cate un ceai de 3 ori pe zi.

Cancer: -preventiv- toti cei care au in familie pe cineva suferind de cancer, sau chiar sunt suspectati de anumite forme de cancer, este bine sa consume fructe de afine sub forma de cura timp de 20 de zile pe an. In acest caz se va consuma cate 100 g de 3 ori pe zi.

Cicatrizarea ranilor: ceaiul din frunze sau chiar frunzele cu care s-a facut ceai (cataplasme) ajuta la o mai rapida cicatrizare a ranilor.

Cistita, uretrita: infuzii concentrate din frunze. Cu acestea se vor face spalaturi vaginale de 2 ori pe zi. Intern se va consuma de asemenea ceai de cel putin 2 ori pe zi.

Colesterol marit: fructele in orice cantitate si sub orice forma, in afara de cele cu alcool care nu se vor lua in cantitati mari.

Colibaciloza: oricare din preparatele din fructe sau din frunze: o cura de minimum 10 zile.

Diabet: se poate folosi absolut orice forma de preparat care nu contine zahar sau miere. Se vor combina insa si cu ceaiuri de: cozi de cirese, pastai de fasole, brusture, mesteacan si alte plante care pot contribui la diminuarea zaharului din sange si la o mai buna functionare a pancreasului.

Diaree, infectie sau toxiinfectie alimentara: orice preparat din fructe sau frunze; tinctura.

Dizenterie: suc de afine sau tinctura. Se va lua doar cu aprobarea medicului curant.

Eczeme: comprese cu frunze fierte sau cu fructe.

Faringita: ceai din frunze sau fructe se va consuma caldut cu inghitituri mici.

Guta: oricare din preparatele din afin.

Hemoroizi: cura cu produse din afin sub orice forma; bai locale cu ceai concentrat din frunze de 2 ori pe zi, sau cel putin dupa fiecare scaun.

Afectiunile hepatice de orice natura: cura cu produse din afin sub orice forma

Hipertensiune: fructe sau alte preparate din afin.

Imunitate scazuta: o cura cu fructe de 20 de zile; tinctura

Insuficienta biliara: cura de 20 de zile cu afine proaspete, cate 100 g de trei ori pe zi.

Metroragii: ceaiuri din afine, cate 3 ceaiuri pe zi.

Micoze: fructe sau frunze si sub orice forma.

Oxiuraza: fructele de afine consumate pe stomacul gol cate 100 g pe zi, in cure de mai multe zile la rand.

Reumatism: ceai din frunze, se bea de 2 ori pe zi cate o cana.

Tulburari de circulatie: cura cu fructe de afine sub orice forma ar fi de minimum 30 de zile; bai, cataplasme.

Tuberculoza pulmonara: fructe, cate 150-200 g de 3 ori pe zi, concomitent cu tratamentul medicamentos si cu o hranire corespunzatoare a organismului si multa odihna.

Ulceratii cronice: cataplasma din fructe proaspete zdrobite. Se aplica peste o fasa sterila, nu direct pe rana.

Viroze: cura de fructe de afine timp de 30 de zile zilnic; ceai sau sirop. Se poate folosi chiar tinctura.

Cosmetica: se pot folosi atat frunzele cat si fructele sub diverse forme (masti, comprese, cataplasme, spalaturi etc), in special pentru efectul astringent si antibacterian la toate tipurile de ten. Tinctura este potrivita doar pentru tenurile grase. Afinul este eficient impotriva ridurilor.

Cuperoza: ceai din 4 lingurite de frunze la 250 ml apa; dupa strecurare se vor pune comprese pe locurile afectate, de 2 ori pe zi.

Contraindicatii, atentionari

In cantitati mari sau in prezenta unei predispozitii, afinele si produsele pe baza de afin pot fi constipante. Se recomanda in timpul acestor cure o alimentatie laxativă.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Plante medicinale