Aditivi alimentari

A

colorantiSuntem adesea reticenti cand auzim vorbindu-se despre aditivi, cunoscuti si sub denumirea generica de E-uri care, stim cu totii, pot determina aparitia unor probleme grave de sanatate. Aditivii alimentari sunt folositi pentru prelungirea duratei de valabilitate a produsului, pentru conservare, pentru a da culoare, a oferi diferite arome, a face produsul mai atragator.

Aditivii alimentari sunt impartiti in 25 de categorii, printre care:

  •  coloranti: folositi fie pentru a da culoare, fie pentru a o schimba (E100 – E 182);
  •  conservanti: utilizati pentru prelungirea artificială a perioadei de valabilitate (E200 – E297);
  •  antioxidanţi: folositi tot pentru prelungirea termenului de valabilitate, insa spre deosebire de conservanti, care protejeaza produsele de alterarea provocata de microorganisme, antioxidantii protejeaza impotriva oxidarii (rancezirea, schimbarea culorii) E300-E390;
  •  emulgatori: E400-E496, asigura un amestec omogen intre apa si grasimile animale;
  •  saruri de topire;
  •  agenti de ingrosare;
  •  agenti de gelifiere;
  •  stabilizatori: in aceasta categorie intra substantele care asigura mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor;
  •  agenti de gust:
  1.  substante aromate naturale;
  2.  substante identic naturale – substantele sunt identice din punctul de vedere al compozitiei cu aromele naturale, insa componentele sunt obtinute prin sinteza;
  3. substante artificiale – structura si compozitia lor sunt diferite de cele naturale

 

  •  acidifianti: imprima un gust acru alimentelor, prin intermediul diverselor substante.
  •  agenti antiaglomerati;
  •  amidon modificat;
  •  indulcitori;
  •  substante de afanare: sunt cele care contribuie la cresterea volumului alimentelor, fara a le modifica valoarea energetica;
  •  antispumanti;
  •  agenti de suprafata;
  •  agenti de albire;
  •  agenti de intarire;
  •  umectanti;
  •  enzime chimice de sinteza.

Foto: arhiva Edipresse.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor